Продължете към съдържанието

София отбеляза 145 г. от гибелта на Васил Левски

145 9 20180220 1033782255На 19 февруари се изпълниха 145 години от гибелта на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Най-обичаният наш патриот, наречен българският Апостол на свободата, е заловен от османските власти на 27 декември 1872 година край Ловеч и е осъден на смърт чрез обесване от Софийската извънредна следствена комисия на 14 януари 1873 г. Дни по късно е изпълнена присъдата в тогавашните покрайнини на София.
В чест на годишнината в столицата се състоя възпоменателно тържество. В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойното последование в негова памет.

Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополские пископ Тихон  – викарий на Българския патриарх. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.
Паметта на дякон Левски в храма със запалени свещи почетоха вицепрезидентът на РБългария Илияна Йотова,  омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати, депутати, кметове и общински  председатели, служители на Столична община, кметове на софийски райони, професори и творци на българската наука, представители на обществени организации и граждани.
Панихидата в чест на йеродякон Игнатий неслучайно се отслужва в древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, тъй като е в близост до лобното му място, а в храма се съхранява кичур от косите му, дарени през 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на Васил Левски.
Траурното песнопение „Вечная памят” прикани присъстващите да сведем глава пред подвига на патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.
В края на панихидата с затрогващо възпоменателно слово се обърна еп. Тихон.
След панихидата духовенството и гражданство се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към тях, при храма, се присъединиха президентът на Република България Румен Радев и представители на различни парламентарни групи и обществени дейци.
С възпоменателна програма бе почетена 145-та годишнина от гибелта на йеродякон Игнатий. Държавници, общинари, министри и граждани паднаха на колене пред паметта на Дякона.
Представителите на българската държавност и духовенството поднесоха венци и цветя на паметника, който от рано сутринта бе обсипан с цветя от малки и големи родолюбци.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:824 limit=45|columns=3}

Visits: 0

Skip to content