Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит след благодарствения молебен по повод 5-та годишнина от интронизацията му

Негово Светейшество патриарх Неофит Снимка: Ангел Карадаков† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваши Високопреосвещенства,
Ваше Преосвещенство,
Всечестни отци
Обични в Господа, братя и сестри,
 
С благодарност и благоговение пред Всеподателя, Който е единствен Господар на времената и годините (Деян. 1:7), с дълбок поклон пред Него за великата Негова милост и всички Негови щедрости, встъпвам в още една година на патриаршеското си служение в Православната ни Църква – с надежда за по-добри дни, за единство на светата ни Църква и успех на нейната богозаповядана мисия сред православния ни народ, за благодатни и мирни години в служение на Бога и Неговата вечна правда.

Прекланям се пред неизповедимия Божи промисъл и молитствувам за всички вас и цялата ни Църква, и заедно с Псалмопевеца изповядвам, че „на Господа Бога възложих упованието си” (Пс. 72:28); че „в Бога е моето спасение и моята слава; крепостта на силата ми и моето упование са в Бога” (Пс. 61:8).
Към Него, в Троица прославян, въздигам през всички дни от служението си моята молитва и в Неговото свято слово търся вярно наставничество в решенията и действията си, като избран от Него и Неговия народ архипастир в светата Църква Христова.
На Него възлагам вярата и надеждата си, от Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица измолвам майчинския й покров, а моя небесен застъпник, светия мъченик Неофит и всички Божии светии моля за помощ и застъпничество. Нека всички те да бдят над нас и над целия православен български народ и да ни предпазват от всяка беда и зло обстоятелство.
Не забравям и се старая вярно и безукорно да следвам примера на всички древлепросияли български патриарси, както и заветите към мен на моя приснопаметен предшественик, о Бозе почившия Светейши патриарх Максим, който ръководеше Църквата ни с много мъдрост и архипастирска любов и който остави за мен и за всички нас пример на беззаветна любов към Бога и Неговото дело, полагайки много усилия за съхраняването на църковното единство и за всяко благопреуспяване на Православната ни Църква и на нашето скъпо и мило Отечество.
С особена признателност се обръщам и към всички мои събратя, митрополитите от Светия Синод – за тяхната неизменна любов към мен и за подкрепата, която винаги съм имал и имам в тяхно лице, в нелекото и високоотговорно патриаршеско служение. Към тях изразявам и моята дълбока благодарност за топлите думи към мен, изразени чрез словото на моя събрат, Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил.
Вярвам, че нашата братска в Христа любов и нашето единство и единомислие ще пребъдат и занапред, както ни е заповядал Сам Господ Иисус Христос: „Пребъдете в Моята любов” (Иоан 15:9). И както ни учи и божественият апостол Йоан, когато казва: „Ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта Му е съвършена у нас” (1 Иоан. 4:12).
 
Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
 
Честит и благословен празник!
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Първа неделя на Великия пост – Неделя Православна, ПКСХП „Св. Ал. Невски“, 25 февруари 2018 г., София. Вижте репортаж
 
 
 
 
 
 

Visits: 1

Skip to content