Продължете към съдържанието

Нов протопсалт на Българската православна църква

IMG 9776 scaledНа 25 февруари, Неделя Православна, когато празнуваме Тържеството на светото Православие, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В този ден Светейшият първойерарх отбеляза и пет години от интронизацията си като глава на Българската  църква.
В края на празничната литургията, по решение на Св. Синод на БПЦ, в чест на дългогодишно музикално служение на Църквата бе отличен със званието "протопсалт на БПЦ" доц. Димитър Димитров, който вече 40 години е главен диригент на прославения смесен хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, и който в настоящата година отбеляза 75 години от рождението си. За многоплодните му църковно-певчески трудове маестро Димитров бе удостоен още с ордена "Св. ап. Карп"- първа степен, който лично му бе връчен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Доц. Димитър Димитров е роден на 20.01.1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение, тъй като неговите родители – силно вярващи и музикално надарени – са участвали в братствения хор на митрополитската катедрала на София “Св. Неделя”. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия (сега БФ на СУ) през 1969 г.
От рано започва своето творческо и професионално развитие в църковната музика. От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм “Св. Неделя”, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност Музикална педагогика. През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласния”, а през годините 1971-1977 е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.
В началото на 1978 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е назначен за преподавател по Църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, какъвто е и до момента.
От 1987 до 1990 г. ръководи Представителния смесен хор на Врачанска света митрополия. В периода 1999-2002 г. доц. Димитров е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, филиала “Любен Каравелов” в гр. Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по “Богослужебен ред” в Държавната музикална академия, София.
През 1991 г. по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария) доц. Димитър Димитров става съосновател на Международното немско-българско културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация “Европейски форум”. Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика “Св. Богородица – Достойно есть”, Поморие. Многократно е член на жури на международния конкурс за ортодоксална музика в гр. Хайнувка (Полша).
Като богослов и преподавател доц. Димитър Димитров респектира със своята компетентност в областта на православната църковна музика и богослужение. Воден от дълбоката си вяра за мисията на всеки преподавател, той предава на младото поколение богослови и свещенослужители своите знания, умения и любов към църковнопевческата ни православна традиция, за да се съхрани тя и пребъде.
Цялата творческа дейност на доц. Димитър Димитров, белязана с неговия изключително фин и верен усет за “автентичност”, го нарежда сред най-значителните съвременни хорови диригенти.
Като диригент на смесения хор към ПКСХП “Св. Александър Невски” през тези 40 години, той достойно продължава делото на своя виден предшественик Добри Христов. Под диригентството на доц. Димитров хорът има значим дял в богослужебния живот на катедралата и принос в българското хорово църковнопесенно изкуство.
Като съосновател и диригент на камерния хор “Св. Йоан Кукузел -¬ Ангелогласния” в продължение на 50 години, доц. Димитър Димитров има изключителна заслуга за съхраняването и популяризирането на българската православна църковна музика в България и в много страни в Европа и Америка. Благодарение на ансамбъла за първи път зазвучават в съвременно изпълнение редица песнопения на Рилската църковнопевческа школа от ХІХ век, от творчеството на нейния най-виден творец -¬ големия български възрожденец йеромонах Неофит Рилски.
За тези свои заслуги към културата на България доц. Димитров е обявен през 2002 г. за “Музикант на годината”.
По решение на Св. Синод на БПЦ в знак на внимание и за заслуги към Църквата, и по повод 70-годишнината му доц. Димитър Димитров бе награден с църковен орден “Св. св. Кирил и Методий” – І степен. Наградата бе връчена лично от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод.

Снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/2018/25-02-2018{/gallery}

Visits: 1

Skip to content