Продължете към съдържанието

Приветствено слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при посрещането на делегацията на Московската патриаршия в Синодалната палата

Негово Светейшество патриарх Неофит. Снимка: архив† НЕОФИТ 
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваше Светейшество, 
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
уважаеми представители на българската държавност,
боголюбиви отци, обични в господа братя и сестри,

 
Велика и паметна за всяко българско сърце годишнина ни събира днес заедно – да отбележим отново празника на свободата, изгряла за нас преди 140 години в резултат от жертвения подвиг и от славната победа на православното войнство в освободителната за страната и народа ни Руско-турска война от 1877-1878 г.
Днес, в навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква.
Надяваме се предстоящите празнични дни, прекарани в гостоприемна България, да оставят в сърцата ви топъл спомен за радостта от нашето братско в Христа общение, за нашата взаимна любов и доброплодно сътрудничество, които винаги в хилядолетната ни история са белязали отношенията между нашите две църкви и нашите православни народи.
Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви.
Нека Бог всякога благоволи над нашите страни, над нашите църкви и православни народи, като благославя от небесния Си престол нашето единство и единомислие, всяко наше добро и богоугодно съвместно дело и начинание.
 
Божията любов и Неговата велика милост, 
и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Добре дошли!
 
{youtube}-FOFS6AzvSc{/youtube}
 
Приветствено слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при посрещането на делегацията на Московската патриаршия за честванията на 140 години от Освобождението на България, 2 март 2018 г., Синодална палата
 
 
 

Visits: 0

Skip to content