Продължете към съдържанието

Посрещане на Руска църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил

IMG 0087JPGНа 2 март у нас пристигна Руска църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Руските духовници са по покана на Българската православна църква и  ще вземат участие в чествания по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

В петъчния ден на ВИП терминала на летище София руската делегация бе посрещната от Старозагорски митрополит Киприан, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий (Савов) – протосингел на Софийска митрополия, вицепрезидента Илияна Йотова, зам. председателя на на Народното събрание Емил Христов, посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов и много медии.
На правителствения сектор на летище София Руският патриарх Кирил направи кратко изявление, след което бе официално поздравен от вицепрезидента Илияна Йотова. Официалните гости се отправиха към Синодалната палата, където бяха сърдечно посрещнати от Българския патриарх Неофит и членове на Св. Синод. С кратък молебен отслужен от двамата патриарси започна официалната визита на руската църковна делегация в чест на 140 г. от Освобождението на България.
В приемния салон на Синодната палата в дух на братска обич те си размениха поздравителни слова. В своето поздравление Българският патриарх Неофит каза, че : "Велика и паметна за всяко българско сърце годишнина ни събира днес заедно – да отбележим отново празника на свободата, изгряла за нас преди 140 години в резултат от жертвения подвиг и от славната победа на православното войнство в освободителната за страната и народа ни Руско-турска война от 1877-1878 г. Днес, в навечерието на 3 март, православна България Ви посреща с искрена любов и още веднъж Ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква."
Московският и на цяла Русия патриарх Кирил от своя страна каза:"Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. дата много важна и за нашите църкви и народи – 140 г. от Освобождението на България от Османско иго. Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква. И като величайши завършек на тази война е станала свободата и духовното развитие на българския народ. Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в светата православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисъл. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на Православната вяра от България".
След срещата духовенството на двете църкви се отправи към гр. Стара Загора, където на 3 март ще вземат участие в официалните тържества по повод Националния ни празник.

Приветствено слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при посрещането на делегацията на Московската патриаршия в Синодалната палата

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/2018/02-03-2018{/gallery}

Visits: 0

Skip to content