Продължете към съдържанието

В храм-паметника на Шипка двама патриарси за първи път отслужиха заедно Благодарствен молебен

140 1 20180304 1883499957За пръв път в историята двама патриарси- Българският Неофит и Руският Кирил отслужиха заедно Благодарствен молебен и панихида в чест на Освобождението на България.
 
Тази година на 3 март се навършиха 140 години от Руско-турската освободителна война и освобождението на България от османско владичество.  На мястото станало символ на Освобождението на Българи, връх Шипка,  бяха отслужени молитвени последования на благодарност към Бога за даруваната ни свобода и заупокойно, с което да се изпроси за душите на загиналите, прошка на греховете и блажен вечен живот.

Във връзка с юбилейните тържества специално у нас пристигна руска църковна делегация, водена от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. За първи път в тези чествания участва Руски патриарх и за първи път като първосветител на Българската църква в тях, на връх Шипка участва патриарх Неофит.
Пред храм- паметника „Рождество Христово“ над Шипка двамата патриарси и предвожданите от тях делегации бяха посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан и Председателя на парламента Цвета Караянчева, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов и директора на Дирекция Вероизповедания към Министерския съвет Емил Велинов.
След като влязоха тържествено в храма с мантии, символизиращи първенството и духовната власт,  за първи път в историята ни двама патриарси отслужиха Благодарствен молебен в храм-паметника. 
Специално за тържествата на Шипка пристигна  и президентът на Република България Румен Радев. Дипломати, председатели на парламентарни групи, депутати, общественици и много миряни на Старозагорска епархия се събраха в църквата и отправиха своите молитви за българския народ. 
В края на последованието патриарх Неофит се обърна към присъстващите и поздрави българите с Деня на Освобождението като  изрази признателността ни към героите, паднали за свободата на България. 
„С дълбока признателност си спомняме и за всички наши славни предци – апостоли на българската свобода, които не се примиряваха с робското положение на народа ни, и още с героичното Априлско въстание от пролетта на 1876 г. показаха на света, че дългите столетия на иноверното иго не са сломили непреклонния български дух. Пред всички тях и пред героичното наше опълчение и днес ние свеждаме глави и молим Всемилостивия Бог да ги приеме в Своето Царство, защото с жертвата си и с пролятата си кръв те доказаха, че българската свобода не е дошла за нас даром, но е била извоювана с решимостта и твърдостта на един древен и достоен, отхвърлящ всяка чужда зависимост и всяка историческа неправда народ… По случай 140 години от Освобождението отечески приветстваме и поздравяваме с тържеството на свободата всички верни чеда на Православната ни църква – в Родината и далеч от нейните предели, и молим Всеподателя за Неговото небесно благословение над скъпата ни майка България!.“- каза в словото си патриарх Неофит и благослови, заедно с патриарх Кирил многолюдно църковно изпълнение. 
След молебена духовниците от двете църкви, официалните лица и гостите се отправиха към връх Шипка, за да вземат участие в последвалата панихида.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:835 limit=60|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content