Продължете към съдържанието

Двама патриарси и президент почетоха Националния празник на връх Шипка

IMG 0706JPGНа 3 март, Националния празник на страната ни, на връх Шипка се състоя  тържествена церемония послучай 140 г. от Освобождението на България. 
 
На събитието, което премина под патронажа на президента Румен Радев приъстваха присъстваха Негово Светейшество патриархът  на Москва и цяла Русия Кирил и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, български архиереи и духовници на Българската православна църква, както и членовете на делегацията на Руската православна църква. 

Честването на историческия връх, пропит с кръвта на хиляди войни започна с панихида за упокоение на душите на загиналите за освобождението на българските земи руски и български войници, предстояван от Негово Светейшество Руския патриарх Кирил. 
След заупокойно последование той се обърна към многохилядното тържество, развяло българското и руското знаме и каза:
"Днес, в деня на Освобождението на България, ние отправяме молитви за кончината на руски войници и български опълченци, геройски загинали в защитата на Шипка. 140 години ни делят от Шипченската епопея, но ярките образи  на войните -освободители не избледняват в паметта на хората, както и във всяко следващо поколение православни християни, които снеподправен интерес отново откриват за себе си Освободителната вайна. Причината за това е уникалният жертвенен характер на тази борба за свободата на потиснатите братя. Словото Божие казва, че няма по голяма любов от тази да положиш душата си за своя ближен (Йоан 15:13). И хиляди войници и офицери от руската армия са отдали своя живот за спасението на хората, свързани с нас чрез общата свята православна вяра….
В чест на смелите защитници на прохода Шипка, най-горната част на върха носи името на св. Николай Чудотворец Мирликийски и е издигнат този величественх паметник, където са погребани останки на жертвите – войници от руската армия и българските опълченци.
Тъй като сме в това свещено място, не може да не се усети благоговението и почувства съзнанието пепреходното историческо значение на подвига на защитниците на Шипка. Нека да бъде вечна и светла паметта им ! Аз се моля сега, вековните духовни връзки между нашите народи да останат неприкосновени и да намират израз  в братско единомислие и готовност за укрепване на единството на Светото Православие, запазването на християнските ценности и отеческите православни традиции."- каза още Руският патриарх. 
Президентът Румен Радев, под чиито патронаж тази година се организират националните тържества се обърна със слово, в което определи Шипка като „столицата на историческото достойнство“ което ние, потомците не бива да губим и забравяме.
" Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода. На руската и българската бойна слава. Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.Скъпи сънародници,През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина. Вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност.
Благодаря на Негово Светейшество Неофит и митрополит Софийски и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално Освобождение.
Вечна памет за героите!“ – завърши словото си държавният глава.  
В края на церемонията бяха положени венци от името на президента, премиера, Руската и Българската църква, посолства, държавни и обществени организации.
Официалните лица и духовниците от двете църкви изкачиха стъпълата до върха на планината и положиха цветя в костницата, направена в основата на Паметника.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
 
{gallery}gallery/2018/03-03-2018-moleben{/gallery}
 

Visits: 0

Skip to content