Продължете към съдържанието

Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарх

IMG 1685В края на тридневното си посещение в България църковната делегация на Руската църква, водена от Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия се срещна с президента Румен Радев. На срещата в президенството на „Дондуков“ 2 присъства  Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и български архиереи.
 

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване.“ – каза на срещата държавният глава. Той сподели колко високо цени  участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение. 
„Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни за всяка капка кръв пролята за свободата и отечеството, към паметта на всеки воин, сражавал под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта Румен Радев. 
„Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“ каза  от своя страна патриарх Кирил.
Първойерархът на Руската църква подчерта, че руския народ не е имал никаква политическа подрепа в света, когато е започнал борба за освобождението на България. 
„Това е един велик пример затова как духовната, културната и религиозната солидарност, превъзхожда политическия прагматизъм.“ –каза още светейшия владика и благодари на българската държава затова как впечатляващо е отбелязала юбилея – 140г. от Освобождението.
Текст и снимки: Весела Игнатова
{gallery}gallery/2018/04-03-2018-prezident{/gallery}
 

Visits: 0

Skip to content