Продължете към съдържанието

Празничен концерт, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България

IMG 2021 scaledНа 4 март с празничен концерт завършиха тържествата,организирани в чест на 140-та годишнинатаот Освобождението наБългария от османско иго.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в най- представителната музикална зала в София- зала „България“ се състоя духовен концерт с участието на част от най -изявените хорове в страната и със специалното участие на Московския синодален хор.

Концертът бе организиран от св. Синод на БПЦ, Софийска филхармония и Столичната община,  а водещ на вечерта бе Мариус Донкин, директор на Народния театър „Иван Вазов“.

Сред стотиците присъстващи в залата бяха Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Мелнишкият еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария, проф. д-р Ал. Омарчевски, столични свещеници, семинаристи и множество представители на държавни и обществени организации.

Гост на музикалната вечер бе извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас Анатолий Макаров и негови сътрудници, архиманрит Филип, предстоятел на Руското подворие и руски духовници.

Празничната програма започна с изпълнение на смесения хор при ПКСХП „ Св. Александър Невски“, с диригент доц. Димитър Димитров. Те изпълниха две песнопения „От восток солнца до запад“ и „Отче наш“ на  Николай Кедров – баща.

В началото с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна Старозагорският митр. Киприан, който е известен с професионалните си музикални умения на диригент.

"С поредица от събития ние отбелязахме 140 годишнината от Освобождението на България от Турско робство- започна словото си той. С Божията благодатна помощ, взаимодействието на различни институции, обединили своите сили в желанието да почетат подобаващо значимата годишнина, даде добри плодове и принесе достоен дар пред олтара на Българската свобода, заплатена преди 140 години с живота на мнозина самоотвержени люде. Добрият синхрон между Българската държава в лицето на нейните институции и Българската православна църква, направиха възможно щото скъп гост на тазгодишното честване на Националния ни празник да бъде Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, заедно с неговите съработници от Московската патриаршия, за да можем заедно, в единомислие, в единство, като истински братя, като истински съмишленици да отпразнуваме 140 годишнината от Освобождението на България от Турско робство, така както преди 140 години онези, чийто подвиг донесе на крилата си нашата свобода заедно проливаха своите кърви за тържеството на нашата православна вяра и за добруването на нашия народ. Именно това единство, това братство, това единодействие ни изпълва с възхищение и радост. Единството между двете сестри поместни Православни Църкви – Българската и Руската, братството между двата славянски народи – българския и руския, единодействието между двете богоопределени власти – духовната и светската.

Естествен завършек на общите усилия за достойно отбелязване на важната годишнина и венец на тържествата се явява и събитието, което ни събра тази вечер в този храм на изкуството. Това събитие, станало факт благодарение отново на съвместна инициатива и задружна дейност. Това събитие, което по своеобразен начин поставя рамо до рамо българи и руси, но този път, за разлика от преди 140 години, когато звучеше тътена на оръдията и свистенето на куршумите и нашите предци стояха един до друг редом със смъртта, ние днес, когато звучат прекрасни образци на църковната химнография и ангелогласни изпълнения ние пак стоим един до друг в едно със свободата….И тъй, нека помним цената за нашата свобода! Нека бъдем отговорни пред историята за това, което Бог ни дарува преди 140 години и Нему да благодарим! Нека бъдем признателни на онези, които заплатиха с живота си нашето благоденствие! Нека бъдем обединени в радостите си и обединени в нещастията, защото и споделената радост се увеличава многократно и споделената мъка намалява наполовина! Нека бъдем едно и живеем в любов помежду си по думите на Господ Иисус Христос, Който в нощта преди да бъде предаден за спасението на човешкия род каза: “Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно” (Йоан 17:21)."- благопожела Старозагорският митрополит.

Духовният надзорник на Софийска епархия ст. ик. Ангел Ангелов също поздрави присъстващите като в словото си акцентува на свободата като дар от Бога  и на  заложения в човека стремеж към нея, благодарение на което човекът може да твори и да се усъвършенства. Този именно стремеж е бил в основата на всички усилия на поробените българи, за да достигнат до мечтаното Освобождение.

„Православието винаги е било щит, закрилник на свободата, защото   държи в себе си истината и благовести, че: „ истината ще ни направи свободни“   – според словата на Господа Иисуса Христа. Затова нашите братя, православни войни, положиха своите души, та да открием в свобода Христовата истина и да бъдем доблестните Христови следовници, които обичаме и постоянно показваме тази наша обич в Божия свят.

Църквата никога не  е забравила паметта на тези герои, нашите освободители. На всяка една литургия, в събранието на верните си пасоми, Българската православна църква поменава за вечен спомен императорът, Александър Николаевич и хилядите войни, паднали на бойните полета за вярата и освобождението на нашето Отечество. Признателност и топла молитва към небесната Църква, където, там в Царството на нашия Господ гордо крачат тези войни, нашите освободители, на които ние в скромност ще изкажем тихо чрез молитвата си  – благодарим! Благодарим братушки и Бог да прости! На многая и благая  лета за бъднините на България! Честит празник! Амин!“ – завърши словото си отец Ангел.

Както е известно у нас съществуват две традиции на църковно пеене: източна (едногласна), която е повече от хилядолетна и хорова (многогласна), пренесена от Русия през втората половина на ХІХ век. Затова и в празничната програма бяха включени песнопения и от двете традиции, съхранени в  общата музикална съкровищница на Православната църква.

Хорът на Софийските момчета, с диригент проф. д-р Адриана Благоева изпълниха „Родината е в моето сърце“, текст: Лили Ябанджиева, музика: Милко Коларов и „Днес всяка тварь“ – Степан Дегтярьов.

Световноизвестният Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, с диригент Кристиан Попов впечатли публиката  с  „Те-ри-рем“, глас 8 – преп. Йоан Кукузел, „Разбойника благоразумнаго“ на  Петър Динев и  „Хвалите имя Господне“, знаменен разпев, хармонизация: Павел Чесноков.

Софийският свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов изпълниха: „Душе моя“ и песента която по време на войната е повдигала духа на войните: „Господи сил“, източен напев.

Духовният концерт продължи с една от най-авторитетните хорови формации у нас – Смесения хор при Българското национално радио, с диригент Любомира Александрова. Те бяха включили в своята програма: „Ныне отпущаеши“ – Добри Христов, „Богородице Дево“, Сергей Рахманинов и народната песен „Бегала Рада“.

Прекрасният и професионален Московски синодален хор, с диригент Алексей Пузаков изпълни: „Достойно есть“, Пьотър Чайковски, „Блажен муж“, Павел Чесноков и песента на Константин Ваншенкин „Альоша“.

Програмата завърши с изпълненията на емблемата на българското хорово изкуство – Националния  филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент Славил Димитров.

Възрожденски песни: „Песен на панагюрските въстаници“, текст: Иван Вазов и „Къде си, вярна ти любов народна“ по текст и музика на Добри Чинтулов повдигнаха патриотичния дух и създадоха в залата особена празнична атмосфера.

Като завършек на вечерта бе тържественото изпълнение на песента по текст на Иван Вазов „Де е България“, в което се включиха всички участници в музикалната проява и подето въодушевено от цялата зала.

Изправени на крака духовници и миряни пееха и духовно благодаряха на  Бога за даруваната свобода, за отечеството, за България.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

{youtube}Yrrhg51bWss{/youtube}

{gallery}gallery/2018/05-03-2018-koncert{/gallery}

 

Visits: 2

Skip to content