Продължете към съдържанието

Представяне на книгата “Фокус езотерика: окултизъм, сатанизъм”

07Във вчерашния ден (7 март 2018 г.) в конферентната зала в сградата на КТ "Подкрепа" на пл. "Гарибалди" в София се състоя преставянето на книгата "Фокус езотерика: окултизъм, сатанизъм".

Книгата е издадена от Центъра за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) с любезното съдействие на Дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет и с логистичната подкрепа на Софийска митрополия. На представянето присъстваха представители на различни институции и медии, учители и директори на училища. Самото представяне на книгата направиха председателят на Управителния съвет на центъра проф. Иван Желев Димитров, д-р Камен Данов, председател на Федерация "Медицина" към "Подкрепа", докторантът по История на религиите към Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Станислава Кьосева и г-жа Жанета Дикалова, зам.-председател на ЦПНРД.

Представената книга е превод от немски на съответните изследвания на специалистите в областта на сектознанието Хартмут Цинзер и Инголф Кристиансен. Предговорът към българското издание е на богослова д-р Милка Баръмова, специалист по проучване на сектантската дейност, защитила докторат в университета на Фрибург, Швейцария. Преводът е на Веска Николова.

Оскъдният брой от съвременни специализирани издания на български език, свързани с научното изследване на окултизма и сатанизма, наложи да се пристъпи към превеждането и отпечатването на настоящата книга. Нейната главна цел е превантивна, но също така тя би могла да бъде своеобразен наръчник за всички, които желаят отблизо и в детайли да се запознаят с истинското лице на бързо разпространяващите се окултни и сатанистки практики. Разделена е на две основни части, първата разглежда явлението окултизъм, неговата история, проявления, основни атрибути и практики, както и начините за мимикрия и проникване в живота на хората, също и – какви опасности крият такъв тип практики. Посочват се белезите, чрез които може да се разпознае група, която има окултна насоченост и използва такива практики в своите ритуали. Говори се за проблемните точки и как може да се противостои.

Втората част на книгата засяга едно от може би най-мрачните направления, ползващи окултизма в своите ритуали, а именно сатанизма. Авторът дякон Инголф Кристиянсен разглежда много подробно какво представлява това учение. Дава кратка история на сатанизма, посочва някои от основните групировки, които споделят учението, характерни черти на субкултурата, в която е проникнато учението и от където се захранва с последователи, също се коментират характерни ритуали и опасностите от практикуването им. Засягат се най-важните конфликтни точки и как може да се противостои на разрушителното действие на това учение и неговите последователи, от което са засегнати най-вече младите хора в света, които в повечето случаи биват въвличани поради незнание и стават тяхна неволна жертва. Илюзорният външен вид на нещата, непознатото, „мистичното“ заблуждава младежите и те не могат да си дадат сметка за реалната заплаха, която окултизмът и сатанизмът представляват както за физическото, така и за духовното им здраве, изтъкват от българския Център за проучване на нови религиозни движения.

Основните примери, които се разискват и от двамата автори, са от германската действителност, но характеристиките, белезите и проявленията са валидни за всички страни по света. В нашето съвремие опасностите от окултизма и сатанизма са реални, но малцина осъзнават сериозността на проблема. Обществото ни е провокирано и съответно заинтригувано да стигне възможно по-далечe в своите търсения. Атакувано е отвсякъде с реклами по медиите за услуги, свързани с гледане на ръка и карти, астрология, ясновидство, некромантия, спиритизъм, черна и бяла магия, вещерство, хипноза, сблъсква се и с непознати за него символи и слогани. Филмовите и музикалните компании бълват продукции на подобни тематики, а издателствата масово публикуват окултна и сатанистки ориентирана литература.

В края на представянето имаше обстойна дискусия, в която се споменаха различни случаи на хора, попаднали под разрушителното действие на такъв тип организации. За съжаление не малко от споделените случаи са завършили с фатален край за потърпевшия. Споделен беше опит от различни области на социалния живот – както от някои от присъстващите свещеници, така и от страна на представители на държавни институции, учители и хора работещи в областта на изследване и борба с вредното влияние на новите зависимости. Особено интересни бяха споделените случаи от медицинската практика на д-р Данов, както и сигналите, които са постъпвали през годините в ЦПНРД, чрез които хората са търсели помощ и подкрепа за случващото им се.

Книгата може да бъде заявена на сайта на ЦПНРД – infocultbg.org

Текст: Станислава Кьосева
Някои от материалите са взети от Двери.бг

Снимки: Олег Кьосев

{gallery}gallery/2018/07-03-2018-kniga{/gallery}

Visits: 2

Skip to content