Продължете към съдържанието

В София съборно бе прочетена третата част на Богородичния акатист

8 20180310 1721494286„Радвай се, вместилище на невместимия Бог! Радвай се ти, която молиш Всеправедния Съдия да ни избави от нашите грехове!”-продължава да пее умилително Църквата в благодатните дни на Великия пост.
 
На 9 март вечерта, в столичния храм „Св. Богородица- Живоприемен Източник“ съборно бе прочетена трета част на акатистната възхвала на Божията Майка.

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, вечерното последование бе отслужено от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия. Наред с храмовото духовенство, предстоявано от протойерей Симеон Иванов в него взеха участие много софийски предстоятели и свещенослужители. 
Песнопенията на Акатиста бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ик. Кирил Попов. 
В храма, посветен на Божията Майка, се събраха вярващи от целия град, за да благодарят на Божията Майка и да изпросят от нея закрила и заедно с певците вдъхновено отпяваха припевите: „Радвай се, Невесто неневестна” и „Алилуия”.
В края на последованието Негово Високопреподобие архимандрит Василий се обърна към тях и каза вдъхновено слово за онази, която е „по-висока от серафимите и несравнимо по-славна от серафимите” и пример на чистота, духовност и майчинство.
Архимандритът отправи насърчителни думи за продължаване на усърдния духовен живот, от който врагът на човешкия род иска да ни откаже, като ни внуши мнимо успокоение или униние и отчаяние. Отец-протосингелът каза, че през поста ние сме духовно обсаждани и имаме особено голяма нужда от подкрепа и защита, и ние я търсим от Божията Майка. Той призова в дните на Великия пост, дни на телесно и и духовно  въздържание да отхвърлим от себе си гнева, клеветата, лъжата, блудството, кражбата, преяждането, пиянството и всичко друго, което е противно на морала и нравствеността. Вместо да продължим да живеем в пороци да възприемем кротостта и братолюбието, чистотата и целомъдрието, милостинята и гостоприемството, смирението и взаимната обич. Това именно е изпълнение на  Христовия закон с изпълнението на който сме с  надежда да се наречем синове на Бога и наследници на Вечното Му Царство.
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:837 limit=20|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content