Продължете към съдържанието

Храмов празник в Сапарева баня

sapareva bania 09 03 2018На 9 март Православната църква чества празника на св. Четиридесет мъченици. В гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия, се намира единственият посветен на мъчениците храм в Софийска епархия. По този повод бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия, която бе възглавена от архиманрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия. Заедно с него съслужиха духовния надзорник на Софийска епархия- ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия – ик. Георги Паликарски, и свещенослужители от околията.
 

В празничния ден архимандрит Василий отслужи и водосвет, след което се обърна с пастирско слово към многобройните присъстващи, като им припомни подвига на светите Четиридесет мъченици. Той благодари на отец Вергил за ревността и трудовете, които полага в своето свещеническо служение, и преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Храмът е построен през 1859 г. от майстор Цветко от с. Жаблино, Радомирско. Отец Вергил, /които сега е 84 г./ е въдворен за свещеник преди 56 г. в църквата на Сапарева баня, която намира в окаяно състояние. Той е основател на рудоземната база в Мадан и има шести разряд за строител, завършил е паралелния курс на Духовната семинария при гара Чрепиш и едногодишния курс по пеене към семинарията. Благодарение на строителния му опит отецът сам започва да възстановява храма, два пъти е строил и оградата. Благодарение на средствата, които се събират от закупуването на свещи, организирането на корбани за всеки по-голям църковен празник и подкрепата, която оказва кметството на града, започва постепенно да се стопанисват и облагородяват редица местни светини. Въпреки напредналата си възраст и досега о. Вергил активно участва в енорийския живот и подпомага с всичко което е по силите му. Както самият той казва отдава всичките си  физически и духовни сили за прослава на Бога.
 
Текст: Весела Игнатова
Снимка: Васил Георгиев
 

Visits: 0

Skip to content