Продължете към съдържанието

В Ихтиманска духовна околия съборно бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия

23 03 2018В петъчния ден на петата неделя от Великия пост в Ихтиманска духовна околия бе отслужена съборно Преждеосвещена св. Литургия. За пореден път духовниците от околията се събраха за да отслужат заедно в братско единомислие великопостната богослужба. Това е традиция от двайсет и пет години за архиерейското наместничество.

Ставрофорен иконом Йосиф Серев, който от близо трийсет години е поел отговорната задача на архиерейски наместник въвежда това съслужение  на духовниците от околията по време на Великия пост от една страна, за да не забравят специфичното изпълнение на литургията, тъй като няма подготвени певци, които на всеки поотделно да им помагат и от друга страна да подържат и в дните на поста своя братски дух и единомислие.

Затова и литургиите се провеждат по уточнен график всяка седмица/ сряда в петък / в различна енория. Започва от  храма на околийския център- гр. Ихтиман, и продължават последователно  в Долна баня, Костенец, Момин проход и селата Сестримо и Габровица.

На 23 март съборното богослужение бе отслужено в храм „ Св. Пантелеймон“ в гр. Момин проход.

Скъп гост, който възглави литургията бе архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, който специално бе поканен за случая. Той бе придружен от протойерей Стефан Стайков, председател на столичния храм „Св. Кирил и Методий“  и член на Епархийския съвет и дякон Константин Тренев. В богослужбата участваха ставр. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия. ставр. ик. Пламен Димитров, ставр. ик. Георги Георгиев, ик. Лазар Йончев, прот. Антон Апостолов, протойерей Виталий Велков, прот. Николай Свещаров, прот. Стефан Палийски и йеромонах Герасим.

След края на богослужението архимандрит Василий отправи пастирско слово към присъстващите за благодатното време на християните –  Велия пост  и  като поздрави духовниците и миряните от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит им пожела все така в единомислие да се събират и показват Христовата любов помежду си.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: дякон Костадин Тренев

{joomplucat:849 limit=20|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content