Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Връбница в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит НеофитНа 1 април, в неделята преди Пасха, когато Българската православна църква отбелязва тържественото влизане на Господ Иисус в Йерусалим, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничното богослужение.
Заедно с Негово Светейшество съслужиха Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, иконом Костадин Гаврилов, протойерей Николай Георгиев – началник на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, свещ. Добрин Христов – началник Отдел „Пласмент“ при Св. Синод, свещ. Антоний Милушев, протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев и дяконите Деян Коруноски и Костадин Тренев.

След прочитането на евангелското четиво патриарх Неофит се обърна с отеческо слово, в което каза, че на празникът Вход Господен в Йерусалим „прекрачваме днес тези порти с вяра и надежда в Божия Промисъл, с трепет и упование, за да съпреживеем заедно с Господа кулминацията на Неговото богочовешко дело, което Той извърши заради нас и нашето спасение, приемайки униженията и кръстната смърт, за да се изпълни всяка дума, писана за Него в древните пророчества. И макар и да знаем всичко онова, което Му предстоеше да претърпи, заедно с жителите на Светия град, ние също ликуваме в сърцата си и възгласяме, тържествувайки: „Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!“ 
„С внимание се вслушваме в притчите и в пророчествата, изречени от Него в Храма, присъединяваме се към светите Му апостоли на Тайната вечеря, съпровождаме Го в Гетсиманската градина и по мъчителния Му път към Голгота. И независимо от съпреживяната тъга, в този ден на Неговото тържествено влизане в Йерусалим в сърцата ни владее радост – радостта от това, че сме Христови, че имаме Него, Възкръсналия от мъртвите Победител на смъртта, в Когото е залогът и за нашата победа и спасение…“, каза още Българският патриарх Неофит (вижте пълния текст на словото).
Стотици православни християни изпълниха днес Патриаршеската катедрала, като молитвено се включиха в Св. Литургия, подготвилите се причастиха, получиха и върбова клонка за благословение на дома и семейството.
 
Още снимки може да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}oh-y34m9t9E{/youtube}
{joomplucat:856 limit=8|columns=4}

Visits: 0

Skip to content