Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит възглави Осмото мироварене в БПЦ-БП

Българският патриарх Неофит възглави Осмото мироварене в БПЦ-БПНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави на 2 април водосвета, с който бе дадено началото на осмото по ред мироварене в историята на Българската православна църква. Самото последование бе предшествано от Преждеосвещена св. литургия, която се отслужва през първите три дни на Страстната седмица. Литургията бе възглавена от ставр. ик. Костадин Гаврилов и дякон Деян Коруноски. На нея Българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това възглави водосвета, на който бе осветена вода, с която да се започне мироваренето. Заедно с патриарх Неофит във водосвета съслужиха Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, архим. Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Николай Георгиев – началник на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, свещ. Добрин Христов – началник Отдел „Пласмент“ при Св. Синод, столични свещеници и храмовото духовенство, както и протодякон Иван Петков и дяконите Деян Коруноски и Костадин Тренев.

След водосвета светената вода бе прелята в съда, в който ще се вари мирото, а след нея бяха добавени и полагащото се вино и зехтин.
Негово Светейшество прочете първото по ред от полагащите се евангелски четива, след него това сториха епископите Герасим и Поликарп. Четенето на евангелските откъси ще продължи три дни, като едновременно с това се извършва и непрекъснато бъркане.
***
Светото Миро е благовонно масло, което се използва в Св. тайнство Миропомазване – за благославяне на новопокръстените в тайнството Св. Кръщение, а също при освещаване на престоли и антиминси. Приготовлява се от смирна, благовонна канела, благовонна тръстика и маслинен елей. С миро Бог заповядал на Мойсей да помаже скинията, Аарон и синовете му за служба Богу. По-късно се миропомазват не само първосвещениците, но и пророците и царете. В раннохристиянската църква миропомазването има по-широка употреба – дава духовни дарове на вярващите и утвърждава във вярата, а по примера на Древната църква с миро и до днес се освещават храмовите престоли и антиминси. Право да приготвят и освещават миро имат само независимите поместни църкви. В своята най-нова история Българската православна църква приготвя за първи път миро през 1950 г. след като 5 години по-рано нейната автокефалия е призната от Вселенската патриаршия. Първият български патриарх в най-новата ни история – блаженопочившият Кирил Български, вари миро през 1961 г.
 
Още снимки може да видите на сайта на Св. Синод на БПЦ-БП
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
{joomplucat:859 limit=8|columns=4}

Visits: 0

Skip to content