Продължете към съдържанието

Втората част на Последованието на Жениха беше изпълнена в храм „Св. Неделя“

Отец Йоан и отец Антон с иконата на ЖенихаНа 2 април вечерта в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ беше изпълнена втората част на „Последованието на Жениха“. Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с новия софийски викариен епископ Белоградчишки Поликарп, архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на църковното настоятелство на храма-домакин, свещенослужители от храмовото духовенство.
Умилителните покайни песнопения се изпълняваха от сборна група певци, начело с иконом д-р Кирил Попов, протопсалт Георги Миков, д-р Стоян Малинов и др.

В утринното Евангелие (Мат. 22:15 – 23:39), четено на последованието, се припомня за усилията на книжници, фарисеи и садукеи да изкушат Иисус Христос с различни въпроси и изобличаването им от Него. Господ Иисус Христос ни припомня пророчествата за съдбата на град Йерусалим и за последните дни при Второто пришествие Господне. Евангелският текст ни припомня и двойната Божия заповед за любовта: „възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците…“
С траурна тържественост и лития ставр. ик. Антон Вълчанов и свещ. Йоан Стефанов изнесоха от олтара иконата на Жениха и пред Честния образ на Страдащия Христос трикратно се покланяха първо духовниците – начело с Негово Светейшество патриарх Неофит, последван от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, а после пристъпиха и миряните.
С патриаршеско благословение, вярващите се отправиха към своите домове, духовно укрепени, изпълнени с бодрост и бдителност за тежката Страстна седмица.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:860 limit=32|columns=4}

Visits: 0

Skip to content