Продължете към съдържанието

Похвално слово за Пасха на св. Иоан Златоуст

Възкресение ХристовоКойто е благочестив, който истински почита Бога и Го обича искрено, нека се наслади от това хубаво и светло тържество на преславното Христово възкресение, което сега празнуваме и в което Господ тъй дивно показа и Своята благост към човешкия род, и Своята премъдрост в изкупването му от вечна погибел, и Своята сила над враговете на нашето спасение! Който е благоразумен нека влезе радостен в радостта на своя Господ!
Който се е потрудил с пост, нека получи сега своята награда, която Бог е обещал на добрите работници (Мат. 10:10, 20:1-8).

Всички влезте в радостта на своя Господ! Постили и непостили, възвеселете се сега! Трапезата е богата: наситете се от нея всички! За блудните синове небесният Отец е заклал угоен Телец: никой да не излезе гладен! Всички се насладете от този пир на вярата, всички се възползвайте от богатството на благостта! Никой да не оплаква своето недостойнство, понеже царството небесно е отворено за всички! Никой да не плаче за греховете си, понеже възсия прощение от гроба на Спасителя! Никой да не се бои от смъртта, понеже смъртта на Спасителя ни освободи от нея! Изтреби смъртта овладяният от смъртта Жизнодавец. Слезлият в ада плени ада, който се огорчи, когато вкуси плътта Му. Като предсказа това преди столетия, пророк Исаия пише: „Адът се огорчи, когато Те срещна в преизподнята си“! Огорчи се, защото биде обезсилен! Огорчи се, защото биде посрамен! Огорчи се, защото бе умъртвен! Огорчи се, защото бе провален! Огорчи се, защото е окован! Той прие плът, а в нея се натъкна на Бога; прие земя, а в нея намери небе; прие, което виждаше, а се натъкна на онова, което не виждаше! „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?“ Възкръсна Христос и ти бе повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и ни един мъртвец не остана в гробовете! Защото, като възкръсна от мъртвите, Христос стана начатък на умрелите: Той възкръсна като Глава, а подир Него в свое време ще възкръснем всички ние, Неговите членове! Нему слава и власт во веки веков! Амин!
 
 
Текстът е със съкращения спрямо оригиналното слово на св. Иоан Златоуст, публикува се тук така, както е даден в Служебника (СИ, С. 1985). Чете се на Пасха, във време на св. Литургия, след задамвонната молитва, подир трикратното изпяване на "Христос възкръсна…" (което е вместо "Да бъде благословено името Господне…")
 

Visits: 3

Skip to content