Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество патриарх Неофит за Възкресение Христово – Пасха

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Снимка: Таня Вълчанова† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци, 
обични в господа братя и сестри,
 
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Отминаха дните на скръбта и страданията, които и тази година, заедно с цялата Божия Църква, отново съпреживяхме с нашия Господ и Спасител по Неговия път към Голгота, кръстните мъки и тъмнината на хладния гроб. Нощта се превали и в душите и сърцата ни отново се възцарява радостта, благовестена от Архангела в утрото на Пасха: „Няма Го тука, но възкръсна” (Лука 24:6). Възкръсна, защото „в Него имаше живот” (Иоан 1:4) и смъртта не можа да Го удържи. Възкръсна, защото силите на мрака не можаха да Го надвият, но безсилни пред Неговото божествено всемогъщество стенеха, виждайки Го да разкъсва древните окови. Възкръсна, защото такъв беше Божият домостроителен план за нашето спасение; защото Сам Той, в дните на Своето земно служение, бе казал на учениците: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Иоан 10:10).

Земя и небе ликуват и възгласят: „Ден на възкресение е…, Пасха е, Господня Пасха!” (Ирмос на Песен 1 от Пасхалния канон). Ден на светлината и живота, на радостта и веселието – ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за „да се зарадваме и да се развеселим в него” (Пс. 117:24). Ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и, като разтворим сърцата си докрай, на всички „да кажем: братя! и всичко да простим заради Възкресението” (из Пасхалните стихири).
В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда. Върху свидетелството за него е основана Църквата, която вече две хилядолетия, непоклатима от бурите на този свят, преподава на човечеството вечните и спасителни истини на Божественото Откровение, като „през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20), „по цял свят и… на всички твари” (Марк 16:15) светло благовести за настъпилото наше освобождение от древните окови на греха. Благовести и свидетелства за Живота, който е победил смъртта и тлението. Благовести и проповядва за Царството Божие, което чрез славната победа на възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос отново бе щедро отворено за всички.
В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства, като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Иисус Христос, донесе в нашия свят със Своето божествено въчовечаване, които благовести на света със Своето учение и които утвърди чрез извършеното на Кръста наше изкупление и спасение.
Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
 
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Възкресение Христово – Пасха, 8 април 2018 г., София
 
 
 

Visits: 7

Skip to content