Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и офикия в Брезник – обновено

img 3491 20180505 1197249165

На 5 май Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска литургия в брезнишкия храм „Св. Георги”, Трънска духовна околия. Повод за епископското богослужение бе предстоящия празник на св. великомъченик Георги Победоносец.

Заедно с владиката съслужиха свещениците от Брезник: Константин Стойчев и Михаил Станкович, както и трима дякони: йеродякон Вартоломей и дяконите Костадин Тренев и Георги

Да почетат светеца и да вземат архиерейско благословение в храма се събраха множество енорияши и деца, които изучават Религия. Към богомолците се присъединиха кметът на гр. Перник г-жа Вяра Церовска и директорката на местното училище , която полага много усилия да въведе предмета Религия за всички ученици през следващата учебна година.

В началото на литургията еп. Поликарп постига за „четец” 11- годишния  Валентино  Бонев от София, който от малък посещава храма със своето семейство.

Празничните песнопения бяха изпълнени от енорийския хор, който е създаден и се ръководи от  презвитера Малтена Атанасова. Като богослов тя обучава желаещите в изпълнение на песнопения в източно църковната певческа традиция и привлича все повече енорияши да  участват в богослужението.  

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на литургията бе дадена офикията „протойерей”на свещеник Константин Стойчев, председател на църковното настоятелство на старинния брезнишки храм „Св. Петка”. Еп. Поликарп го представи на църковното изпълнение като достоен свещенослужител като подчерта, че патриарх Неофит поощрява духовниците за техния труд като ги награждава  и така ги насърчава да работят още по – усърдно и всеодайно.

„Нека тази офикия му  бъде за спасение и за дръзновение, та с още по- голяма ревност да се труди за благото на Църквата и хората”- каза в приветственото си слово софийският викарий.

Новият протойерей е роден на 23.03.1979 г. Средното си образование придобива в 118 СОУ "Акад.Людмил Стоянов" в София в паралелка с икономически профил, която  завършва през 1996 г. Продължава обучението си в Лесотехническия университет със специалност "Ветеринарна медицина" и квалификация – ветеринарен лекар. След като успешно се дипломира през 2008 г. работи по специалността си в Дирекция ДВСК към Министерството на земеделието и горите.
През 2010 г. завършва паралелния курс на Софиската духовна семинария, а след няколко години продължава духовното си образование в Богословски факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който понастоящем завършва с магистърска степен.
През 2009 г. е ръкоположен от Негово Пресвещенство Знеполски епископ Йоан за дякон и след няколко месеца и за свещеник . От 2010 г. е назначен за енорийски свещеник в храмовете на община Брезник, в енории които мнозина духовници отбягват. В Брезник намира два големи и много занемарени храма, от които се отваря само единият и то само за големите празници. Той формира активни църковни настоятелства и успява да отремонтира храмовете, така че да са  годни за богослужение. Възражда енорийския живот и привлича светските власти, които започват да подпомагат църковния живот в общината. Започва провеждането на вероучителни беседи за възрастните, както и часове по Религия  в местното училище. Инициира и подпомага ремонта на четири от най-големите храмове в духовната околия като подготвя ремонтните дейности и на други църкви и манастири.

В края на св. Литургия еп. Поликарп се обърна с пастирско слово към присъстващите и като припомни житието на светеца- войн като особено изтъкна неговото смирение и силната му  любов към Христа, на които всички ние трябва да подражаваме преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит.

След богатата духовна трапеза брезничани се насладиха и на благословено месно ястие, подготвено и дарено от известен  пернишки биснесмен.

Като първо посещение в града след назначаването му за викарен епископ еп. Поликарп посети и скъсносредновековния  храм, посветен на св. Петка. Тя се счита за покровителка на града и общината затова нейната памет е обявен и за духовен празник на град Брезник. Църквата е изключително интересена като архитектура и стенопис. Правят впечатление рядко срещани иконографски образци, а като настояща светиня там се покои частичка от св. мощи на преп. Петка, дарена от игумена на Чипровския манастир архимандрит Василий (днес софийски протосингел).

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:894 limit=72|columns=3}

Visits: 0

Skip to content