Продължете към съдържанието

На Гергьовден бе осветен крайпътен параклис, посветен на светеца – войн

19 20180507 1713356234На 6 май, Гергьовден, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп освети крайпътен параклис, посветен на св. Георги Победоносец, край гр.Годеч.

Основен инициатор, дарител и организатор на изграждането на параклиса е известният български режисьор Милко Лазаров.

Той споделя, че от малък е възпитан в християнски ценности, а случка в детството го обрича завинаги на дълбока житейска почит към св. Георги.
Затова сред многобройните си творчески /успешни и световноизвестни/ ангажименти, заедно със своя по-голям брат усърдно работят върху идеята да направят параклис, посветен на светеца – войн. 
Чрез свои приятели и познати те се свързват с фирма "Наодомики" от Солун, която има над 25 -годишен опит в изработването на малки сглобяеми църкви и параклиси.
Фирмата изработва кръстокуполен параклис със здрава стоманобетонната конструкция, покрита с дебели керамични тухли, с антични керемиди с двойна хидроизолация и дървена дограма с цветно стъкло, сложена е подова настилка от бял солунски мрамор.
Поставен е масивен месингов кръст, а в абсидата- стенопис на св. Богородица, подарък от фирмата- производител. 
Изработен е за месец и половина и транспордиран специално за Гергьовден. Конституцията тежи 12 тона и е с размер 2.40м. на 2.60м., и височина 3.60м. Транспортиран е непосредствено преди празника и монтиран с 50- тонен автокран на предварително определеното място, край с. Годеч.
Целият процес на изработка, транспортиране и монтаж е строго съблюдаван от представителя на фирмата за България, Ивайло Николов. 
На освещаването на параклиса, поставен край пътя за прохода Петрохан се събраха много приятели, роднини и съратници на Милко Лазаров. Еп. Поликарп и придружаващите го духовници извършиха водосвет и запалиха в него първите кандила, в чест на св. Георги и св. Богородица.
В края на последованието Негово Преосвещенство благослови присъстващите и  поздрави инициаторите и изпълнителите  за прекрасно свършената работа като изрази надежда за в бъдеще, да има все повече места, на които да се поставят както големи, така и по-малки православни храмове.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:898 limit=33|columns=3}

Visits: 0

Skip to content