Продължете към съдържанието

125 г. от освещаването на храм “Св. Георги”в с. Мусачево

13 20180507 1872165918На Гергьовден, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на с. Мусачево. Селото се намира в община Елин Пелин, Софийска област. Повод за епископското посещение бе навършването на 125 години от  освещаването на единствения храм в селото, посветен на св. Георги Победоносец. Той е осветен през 1893г. Иконостасът е изработен според Дебърска школа, а стенописите са направени според Ерминиите (това е книга с технически напътствия как и от какви материали се правят и употребяват всевъзможните бои, грундове и др., а  от друга страна се дават указания как да се предава идейното съдържание на иконите, да се изписват образите, тяхната възраст и как да се разполагат сюжетите и композициите.)

 

Събрани в двора на храма, всички жители на селището и гости очакваха с нетърпение пристигането на викария. Сред  тях бяха кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, председателят на Общинския съвет Николай Плещов, кметът на Мусачево Милян Иванов, депутатът на ГЕРБ Васил Цветанов и др.

Еп. Поликарп сърдечно поздрави голямото множество и заедно с енорийските свещeници Серафим Мишев (чийто род  от 200 г. живее в селището) и отец Стоян Георгиев ( син на отец Георги от с. Жигларци) отслужиха празничен водосвет.

В края на на последованието владиката се обърна към присъстващите архипастирско слово за подвига на свети великомъченик Георги, който на дело показа как се отстоява вярата и пожела в здраве, мир и благоденствие да пребъде селото и този прекрасен край.

Облагодатени с молитвеното участие на св. Литургия в тържествуващия храм, поръсени лично със светената вода и благословени от викарния епископ, телесно утешени с ароматно ястие, подготвено от църковното настоятелство, жителите на Мусачево преживяха незабравимо празника на св. Георги, който като патрон на селото  ги пази и утешава в трудни моменти.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:897 limit=38|columns=3}

Visits: 0

Skip to content