Продължете към съдържанието

На Гергьовден в Долна баня

04 20180508 1261844809Тържествен звън на църковните камбани на енорийския храм "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня рано сутринта прикани стотиците местни християни и гости на рилския град на тържествена света литургия на големия православен празник в чест на Свети великомъченик Георги Победоносец.

След празничната църковна служба по традиция енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи и тържествен водосвет за здраве и благополучие. Десетки миряни се включиха и в празничната лития в чест на 26-тия храмов празник на малката църква, носеща името на Свети великомъченик Георги Победоносец. Тази църква долнобанци съградили през 1992 година за провеждането на църковни служби през зимата и като неделно училище, Празничен водосвет в този ден по стара отколешна традиция отец Пламен отслужи и в двора на Средното училище "Неофит Рилски", където се намира старото оброчище и каменният кръст на светеца, останал за поколенията от старото гробище тук и поставен в памет на стотиците загинали долнобанци по време на Руско-турската Освободителна война.
В празничният ден няколко малки долнобанчета получиха молитва от свещеника за 40-тия си ден от рождението, а пък свето христово кръщение на Гергьовден получи от отец Пламен именяка 2-месечният Георги Александров Николов от неговия кръстник Радослав Зафиров.
По традиция на този ден именяците посрещаха свои гости и ги черпеха с печен агнешки курбан за здраве и блажгополучие в семейството.
По традиция Гергьовден с курбан почетоха светеца и ромите от рилския град.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:899 limit=8|columns=4}

Visits: 0

Skip to content