Продължете към съдържанието

Храмов празник и архиерейска литургия в дупнишкото село Овчарци

01jpg 20180511 1142225630На 8 май Църквата празнува паметтта на св. Йоан Богослов. В сапаревското село Овчарци се намира храм, посветен на любимия ученик на Господ Иисус Христос. 

Разположено на кръстопът в планински район, селището променя  на няколко пъти  основното си разположение. При последното, построява храм, който датира от 1881 г. и е посветен на св. Йоан Богослов.

Според местни предания преди него е имало друг, построен преди началото на турското робство и посветен на св. Николай Чудотворец. 
Днешната църква е трикорабна псевдобазилика със сравнително малка полукръгла апсида.Смята се за шедьовър на възрожденската архитектура,  построен от майсторите строители Кирияку и Малце от село Крушево, Дебърско. /Дебърската художествена школа от 18 – 19 век е известна с това, че има  майстори строители, живописци и резбари, предаващи изкуството си от баща на син./
Стенописите са  от 1882 г.и са дело на самоковски зографи, които са използвали постни бои. Те представляват 54 сцени и 22 медальона. През годините те са се запазили като е направено малко освежаване на част от тях. 
Иконостасът е среден по големина, рисуван и украсен с хубава резба. Осемте цокълни табла са със сцени от Шестоднева. Иконостасните икони са оригинални по стил от неизвестен, самоковски художник. Освещаването на храма става през 1883 г. от самоковския митрополит Доситей. 
В празничния ден да почетат храмовия празник и да възрадват местните вярващи духовното ръководство на Софийска епархия посети с. Овчарци и отслужи архиерейска св. Литургия.
С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната богослужба бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрполит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов,  духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Георги  Танев, архиерейски наместник на Неврокопския митрополит ,ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Ивайло Пиперков, предстоятел на тържествуващия храм, и свещенослужители от съседните селища и  Дупнишка духовна околия.
Молитвено участие в богослужението взеха монахините от Ресиловската св. обител, водени от игумения Мелания, а в края на богослужбата към тях се присъсени  Агатоникийски еп. Борис.
Да почетат храмовия празник, който се е превърнал в събор на селото, бяха дошли кметът на община Сапарева баня, кметът на с. Овчарци и всички жители на селото. След св. богослужба край храма бе извършена лития с иконата на св. Йоан Богослов и в двора на църквата бе извършен водосвет.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:900 limit=60|columns=3}

Visits: 0

Skip to content