Продължете към съдържанието

Седем нови иподякони бяха постригани в храм “Рождество Христово”

50 20180513 1858033628

На 11 май, когато Църквата отбелязва паметта на светите Братя Кирил и Методий, Белоградчишкият еп. Поликарп посети  столичния храм „Рождество Христово“ в кв. Младост-3. По молба на предстоятеля ик. Димитър Генчев и с благословението на Българския патриарх Неофит по време на вечерното богослужение той пострига седем нови  четци и певци на Българската църква.

Вече трета година, откакто единственият храм в столичния квартал Младост-3 е отворил врати, в него се развива плодоносен богослужебен живот. През този период, наред с довършителните работи по устройството на голямата храмова постройка, се формира и жива енория чрез активната работа на храмовите духовници, ръководени от ик. Димитър Генчев.

С помощта на богослови, деца и възрастни започнаха да изучават православната вяра, да се запознават с богослужебния цикъл и да се учат на църковно пение. Свещенство и миряни заедно започнаха да реализират инициативи, с които да подкрепят различни каузи.

Заработи и неделно училище под ръководството на богослова Велина Андонова и много деца се присъединиха към него. Те подготвят тържества за големите църковни празници, осъществяват ежеседмични занимания и реализират разнообразни инициативи, като например „Спаси икона“, която особено се разрасна и се възприе и от други ученици, както в София, така и  в цялата страна.

Подтикнати от желанието все повече да се включват и в богослужението, седем момчета, които редовно посещават храма, заявиха желание да бъдат постригани за четци и певци на Българската църква. Затова в деня, когато честваме нашите просветители св. св. братя Кирил и Методий, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп ги пострига за духовно служение. Това са Атанас, Никола, Грег, Марк, Николай, Божин и Симон.

След последованието еп. Поликарп ги настави какви трябва да бъдат те като християни; как да прислужват на св. олтар и какъв пример на подражание трябва да бъдат. Той им пожела Бог да ги окриля, пази и вдъхновява и в здраве да възрастват във вярата.

„Днес вие  получихте духовна степен. Нносете я с радост в сърцата, но и с отговорност, като бъдете пример на силна вяра, надежда и любов“ – каза още владиката и им подари малка икона на св. Богородица с Господнята молитва „Отче наш“ и по една книжка.

Въодушевени, приповдигнати и окрилени малките иподякони си направиха обща паметна снимка с епископа и дълго време не напуснаха храма, облечени в своите нови одежди.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:906 limit=67|columns=3}

Visits: 1

Skip to content