Продължете към съдържанието

Храмов празник и офикия в столичния храм “Св.св. Кирил и Методий”- ОБНОВЕНО

37 20180512 1835313344

На 11 май тържествено отбеляза храмовият си празник столичната църква „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. "Красно село".

В деня, когато Църквата отбелязва заедно паметта на славянските първосветители Кирил и Методий, празничното богослужение  бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протойерей Стефан Стойчев, председател на храма, ик. Васил Иванов, ик. Лука Неплатанов, протойерей Дилян Цветков, свещениците Иван Иванов и Радко Иванов и трима дякони, ръководени от дякон Константин Тренев.

Почитта към св. Братя в този ден винаги събира многобройни богомолци, които и тази година изпълниха храма. Благодарение усърдието на храмовото духовенство, през последните години в кв. „Красно село” закипя енорийски живот, в който наред с по-възрастните християни се включиха и много млади семейства, заедно със своите деца.

Изцяло обновеният храм и прекрасният вътрешен интериор се допълва вече и от добре оформено околохрамово пространство. Все повече хора намират спокойствие и отдих в двора на църквата, а малчуганите се радват на новата площадка с внимателно подбрани занимателни съоръжения.

В началото на св. Литургия по препоръка на предстоятеля отец Стефан бяха постригани четирима нови „четци и певци“ на Българската църква. Приели енорията за свое духовно прибежище и четирима са изявили своето осъзнато желание за духовно служение, в помощ на свещенството при храма. Това са: Йото Йотов /на 41г./ по професия агроном, понастоящем управител на фирма, Константин Андреев /на 49г./, който се занимава с електроника, Светослав Атанасов /на 46 г./ – строителен инженер, и Стоян Стоянов /на 51г. /, който е програмист.

По време на св. Литургия, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, протойерей Стефан Стойчев бе отличен с офикията „иконом“.

С трепет и вълнение енориашите слушаха молитвата на епископа и искрено се радваха за своя пастир, който показва на дело какъв трябва да бъде истинският духовник. Архиереят, припомняйки апостолските слова, че е нужно да бъдат отличавани духовниците, които ревностно служат в св. олтар, го представи на църковното изпълнение като достоен свещенослужител, който неуморно се труди за благолепието на храма, редовно и духовно изпълнява богослужебния живот и полага душепастирска грижа в енорията, и не на последно място изтъкна неговите достойнства като мъдър съветник и член на Софийския епархийски съвет.

Новоотличеният иконом е роден на 9 март 1961 г. в с. Розино, Пловдивска област. Основно и средно образование той завършва в гр. Карлово, след което продължава обучението си в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ /днес Богословски факултет на СУ/. На 30 октомври 1994 г. е ръкоположен за дякон от Траянополски еп. Иларион, а на 1 април 1995 г. за свещеник. Отличен е за  "протойерей" на 6 март 2016 г. от Браницки еп. Григорий.

„Да ни е честит и благословен новият иконом на БПЦ – каза в словото си веднага след офикията еп. Поликарп. Искам специално да отбележа, че отец Стефан е изряден епархийски съветник и лично Негово Светейшество патриарх Неофит ме помоли да му благодаря и предам, че той се гордее с него затова че има такъв съвестен и достоен свещенослужител. Бог да ти помага и закриля!“ – му пожела епископът и го благослови.

В края на светата богослужба софийският викарий се обърна към многобройните присъстващи с тържествено слово, в което подчерта, че събрани в пасхалната радост като едно голямо християнско  семейство почитаме паметта на онези двама просветители, които първи посяха зрънцето на просвещението и го утвърдиха като „четмо и писмо“, и от незнаещ нашият народ стана просветен. Дълго владиката говори за духовния принос и благодатното служение на св. св. Кирил и Методий, които до днес озаряват нашия път и дават пример на просвещение и утвърждаване на  християнската вяра.

Епископът отправи пожелание за здраве и благопреуспяване на всички присъстващи и преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит. Той пожела на новия иконом с още по-голямо дръзновение да изпълнява пастирския си дълг, който Господ му е възложил и отново подчерта неговите достойнства на изряден пастир, който се грижи за енорията и за благолепието на храма. Той поздрави новите иподякони с пострижението и им пожела с ревност да служат на св. олтар и да не забравят, че вече имат по-голяма отговорност пред Бога и човеците.

Дълбоко развълнуван, отец Стефан благодари на владиката за присъствието и дадената му  офикията, като каза: „Просим горещата Ви молитва и очакваме архипастирската Ви подкрепа в усилията ни за възрастване по духовната стъблица към Христа“. И синовно благодари на Негово Светейшество за бащинската грижа, проявена към  него и поверения му храм.

С гръмко многолетствие завърши тържествената богослужба, произнесено за патриарх Неофит, за новия иконом на Софийска епархия и за всички именници, сред които и певецът при храма Методи Стоилов.

За всички, дошли да влязат в радостта на енорийския празник, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие и множество вкусни соленки и сладки, които споделиха в новоизградената отворена сграда в двора на църквата.

Текст и снимки : Весела Игнатова

 

{joomplucat:905 limit=75|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content