Продължете към съдържанието

Десето издание на Международния детски фестивал за църковни песнопения “Осанна във висините”

18 20180512 2045755525

На 12 -13 май в София се състоя десетия юбилеен Международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”, който се провежда под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат.,19:14). 
Той се организира от Фондация „Дарби” и църковното настоятелство при храм „Св. мчца Параскева” и се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит    , под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. 

За десети пореден път десетки малки християнчета от цяла България се събраха под купола на велелепния софийски храм и с „едно сърце и една уста“ прославиха Бога и Неговата майка св. Богородица, с думите на славянобългарските учители и просветители св. Кирил и Методий, непосредствено след деня, когато честваме тяхната памет.
Официалното откриване започна с тържествен празничен водосвет, която тази година  бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който поздрави малките и големи певци за желанието и усърдието, с което са се подготвили за фестивала и преподаде патриаршеския благослов на първойерарха на Българската църква.
Форумът бе уважен от: ик. Кирил Попов – българския лауреат на I Международен конкурс за композитори "Роман Сладкопевец" през 2012 г. в Санкт Петербург, който е и председател на музикалния съвет към фестивала, проф. д-р Божидар Андонов, преподавател в Богословския факултет, г-жа Янкова, директор на ОУ“Св. св. Кирил и Методий“, композиторът Георги Робев и др.
Своето приветствие към всички участници и гости произнесе г-жа Бистра Илиева, председател на Фондация „Дарби”.
"Провеждането на фестивала стана традиция. През годините събитието се превърна във фактор за сближаване на участниците в него, за културен обмен и разбирателство. Идеята ни е да продължим да го развиваме, като поощряваме детското и младежко творчество"- сподели инициаторът на фестивала.
В първото му издание през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно той придоби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. През годините в него вземат участие училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” гр. Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София.
Форумът се разрастна и се издигна постепенно и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г.  в него се включиха  хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Р. Сърбия, а през 2017 г. участваха над 500 деца от 22 хорови формации. 
Тази година, по случай 10-тото издание, той се проведе в рамките на два дни и за първи път бе открит едновременното в три църковни храма с водосвет. След приветствените и благодарствени думи започна концертната програма, която продължи до късно следобяд.
Певческите формации се изявяваха една след друга, а професионалните изпълнения на църковните песнопения се редуваха с духовни песни, подготвени от най- малките.
Истински празник на детската вяра и творчество! Тържество на православното песнопение, изпълнено от деца – така най-точно може да се определи фестивалът „Осанна във висините“, който за десети път докосна сърцата на всички присъстващи. Малките християнчета вдъхновено изпълняваха мелодиите и научените църковнославянски словосъчетания и някак с лекота и естественост звучаха те от детските им уста. Като награда за техния труд и отдаденост фондация "Дарби" организира специална вечер  в Двореца на децата.
На 13 май, в Софийския университет бе представен документален филм- презентация, който разказва за Фестивала от първите му години. На диригентите бе предоставено издание на  методическо ръководставо по хорознание и връчени юбилейни плакети.
След гръмко многолетствие, подето от всички малки и големи певци бе закрито 10-то юбилейно издание на Международния детски фестивал за църковни песнопения.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:908 limit=47|columns=3}

Visits: 0

Skip to content