Продължете към съдържанието

В навечерието на 11 май Белоградчишкият еп. Поликарп оглави празничната вечерня в централния столичен храм „Св. св. Кирил и Методий“

И в наIMG00012стоящата 2018 година Трисветият Бог ни сподоби да влезем в радостта и светостта на Кирило-Методиевата памет, чествана от Православната църква на 10 срещу 11 май с тържествено вечерно богослужение. Празникът на двете светила, на двамата братя, посяли Евангелието в българската душа като в една обща бразда, бе посрещнат в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) с празнична архиерейска вечерня с петохлебие.

По благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият празник бе възглавен от неговия викарий Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп. Благоговейно му съслужиха членът на ВЦС при Св. Синод и председател на храма ставр. ик. Александър В. Георгиев, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Николов, прот. Серафим Петров, прот. Симеон Иванов, свещ. Захарий Димитров, йеродякон Вартоломей Фердов и дякон Атанасий Забаданов.

След отслужването на петохлебието и преди отпуста на празничната вечерня владика Поликарп пострига в иподяконски чин Ивайло Добрев, дългогодишен мирянин, помощник и доброволец при енорията на празнуващия храм.

С вдъхновеното си, пространно и искрено слово Белоградчишкият епископ Поликарп още повече въздигна молитвеното и благодарствено настроение на богомолния народ, изпълнил храма, за да се преклони пред делото и завета на светите братя Кирил и Методий. Владика Поликарп подчерта, че сме се събрали: „да почетем паметта на двама равноапостолни братя, два духовни стълба, които станаха стожери на това славянският род да приеме вярата, да живее вярата и да предава тази свещена вяра на идните поколения.“ Епископ Поликарп припомни, че с присъствието и молитвата си в навечерието на Кирило-Методиевия празник, ние вярно изпълняваме заръката на св. апостол Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им"(Евр. 13:7). Затова „по примера на всички онези, които са били преди нас, тези, които са и днес, ние се събираме, за да си спомним живота, делата на тези благодатни люде и като си спомняме за техния благодатен край, за това, че са се осветили пред Бога…, и ние в свое време и място да се осветим… Поразяваме се от тяхната мощна вяра, която беше истинска евангелска вяра… Двамата братя преместиха със своята вяра планини, покоряваха сърцата на езическия, безбожния, иноверния свят. С тази вяра изпиваха наистина смъртоносни питиета, които не им повреждаха.“ Владиката посочи, че св. братя Методий и Кирил създадоха „символи свещени, всеки, изразяващ богословието, светостта, православната вяра. Те създадоха свещена азбука. Такава, каквато никой няма на света… За да може този народ, който приеме тази азбука, не просто да пише, да чете, а да бъде народ – богослов, да богословства не само в храма, но и извън него, в своя живот…“ На всички празнуващи Софийският викарий преподаде първосветителския благослов на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Владиката поздрави председателя на храм „Св. св. Кирил и Методий“ о. Александър за благолепието, чистотата и красотата в поверения му Божи дом, но също и за това, че с изрядното си и ежедневно свещенодействено служение, както и с несекващата и разнообразна духовно-просветна дейност, духовенството „работи усърдно да бъдат украсени и душите на благочестивите християни“. Епископ Поликарп благопожела обилни духовни плодове, които да доведат до още по-голям подем в служението на свещениците и в духовния напредък на миряните и курсистите при храма.

В отговор ставр. ик. Александър В. Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че напъти стъпките на владика Поликарп към храм "Св. св. Кирил и Методий". О. Александър благодари лично на архиерея за „топлите, назидателни, пастирски, бащински, богословски слова, с които насърчихте нашата вяра и с които изпълнихте нашите сърца с тази любов, която извира от Вашето пастирско сърце. Нека така и занапред в любов между нас, в смирение помежду нас, в търпение и в пастирско поучаване да ни водите по пътя към спасението, по пътя към небесното царство, по пътя към тази тайна вечеря в небесното царство на спасението!“ О. Александър пожела благодатно служение на Светейшия патриарх Неофит и на неговия викарий, след което владика Поликарп раздаде петохлебието на възрадваните църковни певци, преподаватели и богомолци при празнуващия храм и сподели надеждата си, че всички винаги ще живеем в надеждата и Христовата любов като истинско християнско семейство. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Материал от http://symvol.org

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content