Продължете към съдържанието

Отдание на Пасха в митрополитския храм „Св. Марина“, гр. София

11111111111111111111111На 16 май, в деня на Отдание на Пасха, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, в митрополитски храм „Св. Марина“, намиращ се в двора на Софийска света митрополия, бе отслужена тържествена Пасхална света Литургия. Тя бе възглавена от  Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и дякон Костадин Тренев.

Клиросното пение изпълниха  г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, г-н Иван Тупаров, сътрудник на Софийска света митрополия и студент по богословие в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София и сътрудници при светата митрополия.

На този празник Църквата е установила утринното и литургийното богослужение да бъдат същите като във възкресната нощ. Така тя сякаш иска християните да си припомнят възкресната радост и да се  простят с „Празника на празниците”. На богослужбата за последен път през настоящата година се изпълняват радостните стихири: „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му”, „Тоя ден Господ е сътворил; да се зарадваме и да се развеселим в него…”, наситени с толкова дълбочина и смисъл.

След светата Литургия, Негово Преосвещенство приветства всички присъстващи и говори за великия празник на празниците – Пасха, като призова вярващите да носят Възкресението в сърцата си, и живеейки с Пасхална радост да разнасят Христовата светлина в света.

Снимки:Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 2

Skip to content