Продължете към съдържанието

Представяне на сборник, посветен на св. братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски

IMG 7110 scaledНа 16 май, в залата на Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН на пл. „Княз Александър I“ № 1 / бе представен сборникът „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на св. братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски“. 
Представянето му е част от майските дни на културата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в които се включва и Богословския факултет.

На официалното му представяне, организирано от Богословския факултет, съвместно с Кирило-Методиевския научен център към БАН, присъства Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, проф. д-р Ал. Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ, професори, преподаватели, медиависти, журналисти  и др.
Сборникът е опит за многоаспектно и интердисциплинарно представяне на научни изследвания върху текстове на славянските първосветители Кирил и Методий обхващащи мисионерската, дипломатическата, литургическата, химнографската, пастирската, омилетичнатата, педагогическата и обществената им дейност. Публикуваните научните изследвания, анализират проблематиката не само въз основа на достиженията на съвременното научно знание, но и в светлината на вярата. 
Съставител и главен редактор на изданието е доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на СУ. В сборника има поместени стаии на проф. д.изк. Кристина Япова, проф. д.изк. Стефан Хърков, доц. д-р Костадин Нушев и др.
В събитието взе участие част от Софийския свещенически хор, с диригент иконом д-р Кирил Попов, който изпълни две Климентови песни, написани в духа на източно – църковната песенна традиция.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:910 limit=10|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content