Продължете към съдържанието

Тържествена архиерейска вечерня и лития, в чест на св. Николай Софийски

 
IMG 7261JPG
На 16 май, в навечерието на празника на св. Николай Софийски, бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие в едноименния столичен храм, посветения на светеца, който се намира на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Опълченска“.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх и в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ствр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и десетки предстоятели на столични храмове.

На певницата възхвала към софийския страстотерпец отправи сборна група певци ръководена от д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария.
 Към тях се присъединиха и възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от иеромонах Мелетий, зам. ректор на духовната школа.
Десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм в делничния ден и се включиха в съборната църковна молитва към софийския мъченик 
По установената, повече от 15 години традиция, по време на вечерното богослужение се извърши
 литийно шествие до лобнато място на мъченика, което се намира на на ул. „Цар Симеон” 125 и е известно с названието „Търницата”.
С тържествен ход певците, празничната житийна икона, духовенството, подобаващо облечени с фелони и епитрахили, предхождаха мощите на софийския мъченик, внимателно носени в мощехранителница от архиманрит Василий.
Под звуците на камбанния звън многобройното шествие достигна до лобното място в местността Търницата, където е построен малък параклис, в чест на софийския мъченик.
Там, пред вратите на параклиса бе отслужен водосвет от еп. Тихон, в края на който, той поръси църковното изпълнение, изпълнило двора. Мястото е от малкото известни гробове на български светци.
Под звуците на църковната камбана и църковни песнопения, шествието отново се отправи към величествения софийски храм, където продължи вечерното богослужение и освещаване на петохлебие.
В края на вечернята еп. Тихон се обърна към присъстващите и призова достойно да почитаме паметта на родните ни светци, сред които св. Николай Софийски има най-пространното житие. И благопожела Бог да ни даде мъдрост, за да не забравяме, под чие благодатно покровителство живеем и се трудим в София.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:911 limit=60|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content