Продължете към съдържанието

Столичният храм “Възнесение Господне” тържествено отбеляза своя храмов празник

IMG 7713 scaledДнес 17 май, Православнатна църква чества славното Възнесение Господне.Четиридесет дни след Възкресение Христово Господ Иисус Христос останал на земята и проповядвал учението си, като подготвял своите учениците за апостолска дейност. На 40-ия ден, пред очите на своите апостоли и ученици, Той се въздигнал от Елеонската планина към небето, а Църквата определила този ден като голям Господски празник и го нарекла  Възнесение Господне.

Единственият столичен  храм „Възнесение Господне“ тържествено отбеляза своя храмов празник с архиерейска богослужба. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, софийски викарен епископ, който съслужи с иеромонах Иустин от Зографската св. обител, ставр. ик. Александър Величков, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий", предстоятелят на храма протоиерей Валентин Тупаров, свещеници- гости и четирима дякони.

Празничните песнопения изпълниха свещеници и клиросни певци, ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател па Източно- църковно пение в Богословския факултет на СУ и в Софийската духовна семинария.

Да почетат храмовия празник и да вземат молитвено участие в св. Литургия, дойдоха множеството християни от енорията и от цяла София. Сред тях бяха основният ктитор г-н Лъчезар Николов и неговото семейство, които са вложили много средства за изграждането и благоустрояването на храма.

По време на Литургията владиката пострига за „четец и певец“на БПЦ  Евгени Петров от София, който редовно посещава храма и желае да помага на духовниците при храма.

С благословението на Софийския митрополит по време на литургията бе ръкоположен за свещеник дякон Йоан Алексиев, който с голямо вълнение прие ръкоположението и официално дадените му свещенически богослужебни одежди.

Преди да възложи ръце върху него, владиката се обърна към дякон Йоан  и го настави да мисли за това към Кого и как пристъпва към жертвеника, да бъде внимателен, за да получи Божията благодат и да стане истински Христов служител.

Новият свещеник е роден през 1961 г. в София. Основно и средно образование получава в родния си град. През 2010 г. завършва обучението си в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", след което продължава образованието си в Богословския факултет на СУ, което завършва с бакалавърска степен през 2015 г. 

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към присъстващите с вдъхновени слова, в които изложи смисъла на празника Възнесение Господне и необходимостта от личното желание и усърдие, което трябва да има човек, за да влезе в Царството Божие. 

Той поздрави предстоятеля протоиерей Валентин Тупаров, църковното настоятелство и всички, дошли да вземат участие в радостта на енорията. Владиката специално благодари на певците, към които отправи най- искрени благопожелания. 

От своя страна отец Валентин благодари на владиката за велелепната служба и му поднесе в дар зелени орлеци, с който да служи по време на литургията.

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Поликарп преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и пожела на новоръкоположения свещеник  ревностно да служи на Църквата и пред Божия престол, като така ще има винаги Божията подкрепа. Той  благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Христос се възнесе! Наистина се възнесе!

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:912 limit=95|columns=3}

Visits: 2

Skip to content