Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и офикия в софийския храм “Св. пророк Илия”

IMG 8439 scaledВ съботния ден, 19 май, в един от най-старите следосвобожденски храмове у нас – „Св. пророк Илия” в Княжево бе отслужена архиерейска заупокойна литургия. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С архиерея съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство- свещениците Дилян Цветков, Светослав  Иванов, свещеник Димитър Тохчиев, председател на съседния енорийски храм "Св. Пантелеймон", и трима дякони- митрополитският протодякон Иван Петков, иеродякон Вартоломей и дякон Константин Тренев.

По време на литургията бе награден с офикия „протоиерей“ председателят на храма отец Дилян Цветков. Като представи на църковното изпълнение решението на Светейшия ни патриарх да отличава онези, които ревносно се трудят за храма и изпълняват своите свещенически задължения, викарият възложи ръце над него и му прочете полагащата се молитва.

„Бог да ти да ти даде сили, благословение, да излее своите благодеяния върху теб и още по уверено и крепко да ти бъде служението на Църквата. Да принасяш още повече плодове като се грижиш за храма и тази енория!- благопожела той на новия протоиерей.

В края на светата Литургия еп. Поликарп се обърна към присъстващите с кратко пастирско слово, в което настави свещениците да се молят за душата и упокоението на Маркианополския еп. Константин, заради когото днес бе отслужена заупокойна литургия и да бъдат пример в служението си на хората и добри стопани на поверения им Божий дом.

С гръмко многолетствие завърши богослужбата, с което еп. Поликарп преподаде архипастирското благословение на Светейшия ни  Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Калиник Кахраман

{joomplucat:913 limit=76|columns=3}

Visits: 0

Skip to content