Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия, офикия и свещеническо ръкоположение в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

IMG 9268 scaledВ истински празник на православието се превърна  неделният ден на 20 май в столичната митрополитска катедрала „ Св. Неделя“. Архиерейска литургия, офикия и свещеническо ръкоположение бяха извършени в съслужение на български и сръбски с духовници, подкрепени с прекрасните  изпълнения на Смесения хор за църковна музика при храм „Св. Троица“, гр. Ниш.

В 7-та Неделя след Пасха, когато Църквата почита св. Отци от Първия Вселенски Събор в катедралния храм, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза редом с него застанаха архимандрит Василий, софийски протосингел, протойереите Николай Георгиев и Николай Цурев, свещеник Петър Стоилов от Банкя и петимата дякона: митрополитският протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, дяконите- Константин Тренев, Петко Дишков и Стоян Иванов. В евхаристийно общение с тях влязоха гостите- духовници от  Сръпската православна църква: иеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир, иеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир и свещеник Блажко  Попович от гр. Ниш.

По време на св. Литургия епископ Поликарп даде офикия „иконом“ на протоиерей Николай Георгиев, началник на синодалния отдел „Връзки с обществеността“.

Владиката го представи на църковното изпълнение като достоен свещеник, които в продължение на десетилетия  се труди за св. Църква и е в полза на вярващия благочестив народ.

„Нека тази офикия да му бъде за радост и поощрение за многобройните му трудове и още по неуморно и ревностно да изпълнява пастирските си задължения и принася с талантите си изобилни плодове на Божията нива.“ – му пожела епископът.

С благословението на Българския  патриарх Неофит по време на литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Петко Дишков.

Преди ръкоположението владиката пастирски го настави никога да не забравя на Кого служи и към какво пристъпва, че това духовно служение на Бога и човеците, и е съпътствано с много трудности и отговорности, но и с много благодат. Епископът го благослови да сее словото Божие в сърцата на човеците, да се усили духовната му мощ и с вяра, надежда и любов да проповядва и води поверените му души по пътя на спасението.

Литургийните песнопения по време на цялата богослужба изпълниха прекрасния смесен хор при Нишката катедрала „Св. Троица“, под дирегенството на Сара Заниревич, които викарният епископ официално представи по време на свещеническото причащение. Той отправи към присъстващите призив да слушат с духовно внимание песнопенията, изпълнени с църковен музикален талант и пожела, чрез  тяхното молитвено песнопение да възродим нашата искрена молитва пред Бога.

В края на богослужението еп. Поликарп се обърна към многобройните присъстващи и благодарейки на Бога за този духовен празник, който изпълни сърцата ни с радост, вяра, надежда и любов каза: 

"Днес ние на дело показваме, че сме едно православно семейство. Под купола на този катедрален храм се събрахме духовенство и миряни на два православни народа и засвидетелстваме как трябва да живеят братя, обединени от истинската Христова вяра…Светите мощи, които се покоят в храма на сръбския св. Крал Стефан Милутин са още един духовен мост между двата ни народа, който показва нашата обща принадлежност към православната  вяра и  подчертава, че сме едно голямо християнско семейство."

Владиката приветства гостите от Нишка епархия и като им благодари, преподаде архипастирския благослов на кириарха на епархията, Българският патриарх  и Софийски митрополит Неофит, а  на всички  благопожела- здраве, дългоденствие, мир и любов.

С многократно и гръмко многолетие завърши празничната служба, а еп. Поликарп още веднъж подчерта, че ние сме едно голямо православно семейство, което не трябва  да се разделя, а да се обединява в мир и любов.

"Бог да ни пази и съхранява"- завърши той, благославяйки с Христовия кръст.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:915 limit=86|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content