Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в деня на св. равноапостолни Константин и Елена

IMG 9345 scaledЕдинственият храм в София, посветен на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена е построен на ул. „Пиротска“. Църквата, устроена с общите усилия на духовниците от съседния столичен храм „Св. Николай Софийски“ и общинското ръководство на район „Възраждане”, вече петнайсет години събира под своя красив купол християни от цяла София, които са намерили в него свое място за молитва и духовна утеха.

В празничния ден на 21 май, когато Църквата отбелязва светлата памет на св. Константин и Елена, в тържествуващия храм бе отслужена св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него в съслужение влязоха ик. Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Параскева", протойерей Васил Василев, предстоятел на храма, новоръкоположеният свещеник Петко Дишков и дякон Костадин Тренев.

Десетки софиянци почетоха празника като взеха молитвено участие в богослужбата. Поради първия работен ден на седмицата мнозина само успяха да се поклонят на празничната икона и да запалят свещичка за здраве и успех. Сред тях бяха инициаторът за построяването на храма г-н Дилчев и дарители. 

В края на литургията еп. Поликарп приветства присъстващите с празника на св. Божии угодници и припомни тяхното житие. Той поздрави всички именници и им отправи благопожелания.

Като домакин отец Васил благодари на владиката за прекрасната богослужба и като му пожела здраве, благоденствие и крепки сили по щедростта и милостта Божия, му поднесе красив букет цветя.  

По традиция след богослужението в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на църквата.

 

+++

Построяването на храма започва през 1999 г., когато инициативен комитет, в който влизат Екатерина Кехайова (тогава кмет на р-н „Възраждане”), Мария Георгиева, Константин Дилчев, Костадин Косев – общински съветник, ставрофорен свещеноиконом Спас Спасов – председател на инициативния комитет, слага началото с идеята за изграждане на параклис.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим дава благословение за строеж на бъдещия храм с име „Св. св. Константин и Елена”. Столичният съвет отстъпва безвъзмездно на църковното настоятелство при храма право на строеж върху общински имот. След оформяне на формалностите и изработване на проекта е направена първата копка през м. август 2003 г., с което се слага началото на строежа на храма. Строителството се извършва под прякото наблюдение и с личната помощ на тогавашния викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит) и на протосингела (дн. Варненски митрополит Йоан).

Понастоящем храмът е целодневно отворен, извършват се неделни и празнични богослужения, както и църковни треби.

Председател на църковното настоятелство е протойерей Василий Василев.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:917 limit=55|columns=3}

Visits: 0

Skip to content