Продължете към съдържанието

В гр. Кюстендил бе открита изложба „Православие“, с икони от колекцията на Румен Манов

IMG00034На 24 май, в Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост, в гр. Кюстендил бе представена изложбата „Православие” с икони от колекцията на Румен Манов.

Откриването на изложбата бе и по повод рождения ден на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в града.

Румен Манов е роден през 1964 година в Кюстендил. Той е историк, лицензиран експерт оценител на съвременно и старо българско изобразително изкуство. Житейската му мисия е да събира, издирва, купува, възстановява, реставрира и да дарява книжовни и културни ценности на музеи и библиотеки, църкви и архиви.

Сред даренията му са ценни снимки, икони, произведения на изкуството, които сам издирва и събира в продължение на 30 години. Целенасочено издирва материали, свързани с историята на Кюстендил. Над 1000 отделни единици дарява на Регионалния исторически музей, а с над 50 книги и периодични издания обогатява фонда на Регионална библиотека – Кюстендил, ценен дарител е и на катедралния храм в града.

По повод изложбата, ето какво споделя Румен Манов за иконата: „От много години домашните икони предизвикват в мен любопитство и възхищение със своята многообразност и изящество. Аз ги разглеждам като символ на домашния мир и уют. Винаги съм гледал на тях, не само като православни творения, а и като произведения на изкуството, в които се корени силният, несломимият български дух, оцелял през превратностите на вековете.

Все едно вратите на домашния иконостас символизират вратите към рая, към оня другия свят, към който преминават молбите на хората. Сякаш домашната икона е пряк път, прозорец към бога, а светците са посредниците между небето и земята. Всеки дом е имал своя посредник, своя патрон, към когото са отправени най-добрите и откровени молитви.

Това е един свят, изпълнен с очарованието на истинската вяра и божественост. Гледайки тези произведения на православната живопис, си задавам въпроси. На какви случки и събития тези икони са били свидетели в продължение на поколения? Ако можеха да говорят, със сигурност щяхме да имаме най-съкровената и истинска история на българската православна вяра.

Изпълнени с очарование и изключително майсторство, което граничи със загадъчност и мистицизъм, те стоят кротки и величествени, всеопрощаващи, сякаш наистина съединяват земята и небето. Тези пазители на дома са и нашата памет, част от нашите корени.

На откриването на изложбата с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, бе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Епископът поздрави виновника за изложбата г-н Румен Манов и му благопожела здраве, радост и духовни сили, за да бъде все така грижовен пазител на безценното богатство на Църквата ни и на България, което придобива от пределите на целия свят и го насърчи да споделя тази светлина и благодат на иконата със света, за да бъде светът озарен от Бога и вдъхновен за добри и човеколюбиви дела, живеейки в святост и правда.

В дописката са ползвани материали от ДАРИК НЮЗ – Кюстендил.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content