Продължете към съдържанието

Храмов празник, офикия и ръкоположение в столичния храм “Св. Троица”

IMG 0523 scaled

На Петдесетница, Деня на Светата Единосъщна и Неразделна Троица, столичната църква „Света Троица" в кв. „Константин Величков“ в София отпразнува тържествено своя храмов празник  с архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него взеха участие протоирей Александър Лашков, предстоятел на тържествуващия храм, проиерей Атанас Вълков от храм „Св. Андрей Първозвани“, свещеник Георги Попов от храмовото духовенство, иеродякон Вартоломей и дяконите Констадин Тренев и Йордан Божилов.

По време на литургията бе отличен с офикия „иконом“ отец Александър Лашков. Еп. Поликарп го представи на църковното изпълнение като достоен служител на св. олтар повече от 25 години, изявен църковен диригент и композитор.

Отец Александър Лашков е завършил през 1961 г. Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, след което придобива и висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1965 г.). Поради силното му влечение към музиката и желание да бъде музикант специализира в двугодишен полувисш курс за диригенти на хорове и оркестри. След това завършва и Академията за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив.

Работи като преподавател по музика и повече от петнадесет години ръководи Детско-юношеския духов оркестър “Ботева чета“ в София, от чийто състав впоследствие се изявяват редица музиканти. През 1991 г. сформира мъжки хор в храм „Св. Троица“, а през следващата година на 8 февруари приема свещенически чин. Автор на няколко сборника с проповеди – "Пътят към храма" (в три тома) и "С дух и истина" (в три тома). През 2012 г. е отличен с офикия "протоиерей" от Знеполски еп. Йоан, тогава софийски викарен епископ.

С благословението на Софийския митрополит по време на литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Йордан Божилов.

В края на богослужбата мнозина семейства, заедно с децата си присъпиха да се причастят със светите Христови Тайни.

След литургията започна последованието на вечернята, по време на каято бе хвърлена над богомолците орехова шума – ритуал, който символизила слизането на Светия Дух под вид на огнени езици.
В края на богослужението с поздравително слово към владиката се обърна еп. Поликарп, който представи същността на празника, чиито колуминация е слизането на даровете на Св. Дух.

„Бъдете достойни съсъди на Светия Дух, от Когото измолихме да даде Своите дарове в прочетените коленопреклонни молитви! Нека те да не ни напускат, да  ни просвещават, да ни просветляват и така неотклонно да вървим и достигнем до Царството Божие!“- каза още викарият и преподаде на народа, изпълнил до краен предел големия храм патриаршеския благослов на Негово Светейшество.
От своя страна отец Александър благодари на владика за прекрасната богослужба и му отправи благопожелания като подчерта неговите заслуги за развитието на Мъжкия манастир над с. Скрино, в който заработват църковно издателство, православно радио и иконографска школа.Той благодари за даденото отличие, като каза, че това го задължава да бъде още по-усърден в служението си, тъй като „офикията е отговорност“ – и изрази желанието на енориашите, които са вярващи хора – български бегълци от Македония, и в които живеят християнските традиции, за по-чести срещи в бъдеще, за духовна подкрепа и ободрение.

След гръмко многолетствие за новоръкоположеният и отличения свещеник празникът завърши с освещаване на многобройните приношения, донесени от миряните и благословено ястие, подготвена от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:920 limit=80|columns=3}

Visits: 1

Skip to content