Продължете към съдържанието

В София бе открита конференция „Свето -Йоанови четения”

 
IMG 1708 scaledНа 1 юни, петък, официално бе открита конференция  „Свето-Йоанови четения“. Тя се провежда за втори път по инициатива на настоятелството на старинния храм „Св. Георги“ – Ротонда, със съдействието на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Организаторите разясняват, че форумът се провежда под знака на св. Йоан Рилски, чиито мощи през юни 1469 г. са пребивавали една седмица в Ротондата „Св. Георги“.
Отриването започна с отслужването на молебен в храма, който бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха прот. Йоан Куков – предстоятел на храма „Св. Георги“, иеромонах Юстин, ставр. ик. Павел Гърбов – духовник при храм „Св. Йоан Богослов” (гр. Карнобат), прот. Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“ и иеродякон Вартоломей.
Към присъстващите в църквата духовници, богослови, изкуствоведи и миряни се присъсединиха Ловчанският митрополит Гавриил и деканът на БФ на СУ проф. д-р Александър Омарчевски.
В края на молитвено последование еп. Поликарп се обърна към присъстващите се кратко, но съдържателно слово в което пожела успех на конференцията, която се надява да принесе добри плодове, които да ни помогнат да бъдем по- добри християни и хора. Той поздрави митрополит Гавриил за неговото присъствие и участие на конференцията и преподаде архипастирския благослов на кириарха на епархията- Негово Светейшество патриарх Неофит.
С литийно шествие, водено от иконата на св. Йоан Рилски присъстващите- участници и слушатели, се отправиха в близкия  хотел „София Балкан“, където бе предвидено да се проведат заседанията от първия ден от конференцията.
Програмата започна с встъпителна лекция Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който е почетен лектор на четенията. Той представи житието на схиигумения Мария (Дохторова), от чиято кончина т.г се навършват 40 години и представи част от книгите, подготвени и издадени  от Ловчанска митрополия.
Конференцията продължи с доклади  на ставр. ик. Павел Гърбов, който говори за „За страха Божи“ и  Георги Тодоров, който представи „Годишнините през 2018 г.“
Следобедната сесия ще продължи в аулата на Богословски факултет на СУ, с доклади на  доц. Екатерина Дамянова – „Библейски прочит на Истанбулската конвенция“,  доц. Костадин Нушев – „Истанбулската конвенция и нравственото възпитание на подрастващите“ и д-р Николай Михайлов – „Размисли за Истанбулската конвенция“.
Предвиждат се обсъждане по докладите и възможност за дискусия по поставените въпроси.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:922 limit=35|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content