Продължете към съдържанието

Концерт на вокална формация “Софийски псалти”

IMG 1594 scaled

На 31 май, вечерта, в столичния храм „Преображение Господне“ се състоя едночасов концерт на новосформираната вокална формация „Софийски псалти“.

Тя е част от музикалния проект „Музиката на православния изток“, който бе подготвен от Българско музикално сдружение и се реализира с подкрепата на  „Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018г. и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В един от най- красивите столични храмове „Преображение Господне“ десетки християни се събраха, за да се насладят на майсторското изпълнение на църковните певци.

Формацията „Софийски псалти“ е организирана от д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария. В нея  участват едни от най- добрите практикуващи църковни псалти, както и духовници с изявено отношение към църковното пение. Всички те са възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и изучили псалтакийното изкуство в духовната ни школа.

Диригент е Илия Михайлов, един от основателите на Българското музикално сдружение и е хоров и оркестров диригент. 

В рамките на проекта те подготвиха компакдиск с подбран репертоар от източно- църковни песнопения, намерени на страниците на старини ръкописи от различни манастири, архиви, и фондохранилища.

Творбите обхващат произведения от различни епохи на православната музика. От появата на невмената  нотацията през 9 век, през оригиналните творби на св. Йоан Кукузел (символ на българската музикална гордост), през Атонската и Търновска книжовна школа до Рилската певческа школа.

На първия, от трите предвидени за София концерти  те изпълниха част от подготвените песнопения, някои от които са  познати в богослужебната ни практика, а други се изпълниха за първи път.

В концертната програма се чуха тропари – кратки и пространни песнопения и такива, които се изпълняват и днес, в съвременото богослужение.

Прозвучаха творби от: св. Иоан Кукузел, Георги Критски, виден песнописец и даровит цариградски музикоучител, Иоан Клада, талантлив църковен мелотворец от късновизантийския църковномузикален период, Петър Ефески, общоправославен църковномузикален деец, изучил до съвършенство стария и новия метод на нотопис, Хурмузий Хартофилакс, един от тримата бележити нотописни реформатори, автори на съвременната невмена нотация, Ангел Иванов – Севлиевеца, влязал в историята на българското църковнопевческо дело като знаменит песнотворец, Исайя Рилец, виден музикоучител и мелотворец от Рилската певческа школа, Манасий Поптодоров и др.

В края на концерта, видимо развълнувани слушателите дълго аплодираха прекрасните църковни псалти, а ставр. ик. Василий Сарян като предстоятел на храма сърдечно ги приветства и каза:

„Ние не трябва да забравяме, че това пеене идва от най- дълбока древност и е спасявало души. Било е част от живота на нашите отци, които споменаваме в края на всяка служба. От тях идва нашата вяра затова трябва да пазим и съхраняваме каноните правилата на Църквата, такива каквита са отставени от нашите предци… Променят се времената…хората се променят, но ние трябва да пазим истинността на вярата и автентичността на православното пение. Да спомагаме все повече хора да чуят и се докоснат до  красотата на източното песнопение и така да изпитат онова възвишено чувство, което води към Бога и спасение!“- завърши словото си той и пожела здраве и успехи на вокалната формация „Софийски псалти“.

Според предвидената програма в София предтоят още два концерта на формацията, които ще се състоят на:

7 юни в храм „ Въздвижение на Честния Кръст Господен“ и на

14 юни в храм „Св. Параскева“ на ул. „Раковска“

Концертите са с начален час: 18,00 часа

Вход свободен.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:923 limit=17|columns=3}

Visits: 2

Skip to content