Продължете към съдържанието

В с. Крайници бе отслужена Архиерейска света Литургия

5436342136На 2 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Крайници, Дупнишка духовна околия, където в храм „Възнесение Господне“ отслужи тържествена света Литургия.

Поводът за посещението на епископ Поликарп в с. Крайници, бе отправена покана на свещеник Радослав Ваклин, енорийски свещеник на селото, към Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, сборът на селото, който се отбелязва всяка година в първата събота на месец юни, да бъде украсен със света Литургия, щото живущите в с. Крайници, духовно да бъдат поощрени и обгрижени.

Пред храма на с. Крайници, епископ Поликарп бе посрещнат от иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Околията, от свещенослужители, народ и представители на местното самоуправление.

В празничната света Литургия, съслужиха духовници от Дупнишка духовна околия, воглаве с архиерейския наместник иконом Георги Паликарски и гости на енорията и селото.

Клиросното пение изпълниха представители на Богословския факултет в София, под вещото ръководство на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Преди светата Литургия епископ Поликарп извърши пострижение за четец, певец и свещоносец г-н Светослав Марикин, а след малкия вход, с благословението на Негово Светейшество, удостои с офикия свещеник Архангел Ваклин, енорийски свещеник на с. Ресилово, възвеждайки го в протойерейско звание.

Светата Литургия бе уважена от народни представители, кметове, общински съветници от Дупница и Сапарева баня, представители на различни институции и гости на селото.

След светата Литургия епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите и след като им преподаде и благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, им пожела здраве, радост и духовни сили, както и да бъдат верни чеда на светата ни Православна вяра и достойни чеда на Българската православна църква.

Епископ Поликарп благодари на отец Радослав за поканата и организацията на празника, както и за неуморните му трудове и работа с децата, институциите и различните културни и обществени организации.

На свой ред отец Радослав благодари на Негово Светейшество, чрез епископ Поликарп, че е погледнал благосклонно на поканата и е изпратил свой представител, който да преподаде неговото благословение и молитви, както и духовно да ги възрадва и обнадежди.

Празникът завърши с радост и вдъхновение, а също така и с обща братска трапеза, която още повече затвърди добрата воля и единство между всички.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content