Продължете към съдържанието

Неделното училище при Богословския факултет завърши учебната си година в Самоков

img 2138 20180604 1642519381В истински християнски празник за децата се превърна втори юни за завършващите неделното училище на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“. По инициатива на г-жа Нина Живкова, ръководител на учебните занятия, закриването на годишния курс, по новоустановена традиция, беше извършено в красивия средновековен храм „Рождество на Пресвета Богородица“ /Бельова черква/ край град Самоков. Още в утринните часове в слънчевия църковен двор започнаха да прииждат оживени и усмихнати деца, родители и възпитатели. Красивата природа и духовния уют помагаха за доброто настроение, а тихия детски смях и естествена доброта изпълниха малкия храм, в който всички благоговейно се преклониха пред мъченическия гроб на самоковския архиерей Симеон.

Закриването на учебната година започна с водоосвещение и отслужването на благодарствен молебен към Всеподателя Бога, извършен от протоиерей Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, свещеник Любомир Мишков – духовен домакин и председател на църковното настоятелство при храма и най-младият свещенослужител в околията – свещеник Емилиян Дамянов. В притихналите детски очи и скръстени за молитва ръчички, като че ли преоткрихме думите на Спасителя : „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие!“.  След водосвета и поръсването, всички бяха приветствани и поздравени за благословения от Бога труд по духовното възрастване на децата и облагодатяването на сърцата им с евангелски добродетели и знания. От името на Архиерейското наместничество и църковното настоятелство при храма бяха раздадени заслужени подаръчета и лакомства за учениците, които отвърнаха с прекрасен дар – икона с образа на свети Серафим Софийски. Тържеството продължи в артиката на храма  с последния за учебната година открит урок. Най-малките ученици разказаха за живота на старозаветния пророк Йона в рисунки, а по-големите – за иконографския облик и духовната сила на света Богородица в иконите.
Пожелаваме на нашите малки приятели все така да обичат Небесния Отец в чистите си и светли сърчица, а на техните учители и родители – благодатни сили за крепка надежда и съвършена любов в Христа!

{joomplucat:925 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content