Продължете към съдържанието

Болница “Пирогов” получи дарение от Софийска св. митрополия

IMG00036На 5 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Повод за светейшата визита бе предаването на закупения от Софийската св. митрополия апарат „Rotem Sygma”, който официално бе подарен  на  Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология.

Съвременият апарат е  последно поколение апарати, който чрез бърз и лесен метод в рамките на 10 мин предоставя резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Така се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата.

Дарението стана възможно чрез кампанията, инициирана от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия. Кампанията се проведе в рамките на няколко месеца и имаше за цел събиране на средства и закупуване на този жизнено необходим апарат на стойност 45 600 (четиридесет и пет хиляди и шестотин) лева.

Кампанията  стартира в края на миналата година, в  навечерието на празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. В каузата бяха вложени и средства, завещани за благотворителни цели от приснопаметния Български патриарх Максим.

Това е втората успешна кампания на отдела. През  миналата година успешно завърши и първата им кампания – закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с петдеференциално броене на кръвни клетки, който бешe предоставен на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ и улесни работата и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти. Основен дарител тогава бе Негово Светейшество патриарх Неофит, който дари цялата премия, с която бе отличен от Фонда за единството на православните народи, на стойност 10 000 долара. Към средствата бяха добавени  20 000 лева от бюджета на Софийската света митрополия за нуждите на дарителската кампания.

След като бе сърдечно посрещнат от директора на емблематичната за България  болница проф. Асен Балтов, Негово Светейшество, придружен от Белоградчишкия еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ствр. ик. Ангел  Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и г-н Теодор Атанасов, началник на отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия се отправи към Детската клиника.

След кратка молитва патриархът благослови събралите се началници на отделения, лекари, медицински сестри и помощен  персонал като им даде по една иконка с образа на светителя – хирург св. Лука Симфериополски, който е автор на основни помогала за упражняващите лекарска професия.

Ставр. ик. Ангел Ангелов благодари на всички дарители от името на Негово Светейшество като изрази надежда, че и занапред ще бъдем заедно в осъществяването и на други благородни каузи.

Патриарх Неофит влезе в отделението на Детската реанимация и лично благослови всеки кувьоз, в който се бори за живота си малко бебенце и всяко болнично легло, на което лежеше боледуващо дете.

Придружен от директор Балтов той разгледа и останалите детски отделения и се запозна с насъщните проблеми на лечебното заведение и трудностите, пред които се изправят всеки ден лекарите.

С пожелание за успешна работа, за по- малко пациенти и Божия закрила се разделиха духовенство и лекари, които  обединени от мисията да служат на хората, заедно, в единомислие и сътрудничество лекуват човешката душа и тяло.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content