Продължете към съдържанието

В с. Поцърненци бе осветен нов храм

IMG123123На 9 юни, с благословението на Негово Светейшество, Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, тържествено бе осветен новоизграденият храм „Възнесение Христово“ в с. Поцърненци, Радомирска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество, новият храм на с. Поцърненци бе осветен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В тържественото освещаване на храма и впоследствие в светата Литургия съслужиха и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Александър, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Георги Христов, енорийски свещеник на с. Поцърненци, протойерей Константин, свещеник Димитър, дякон Константин и йеродякон Вартоломей. Молитвено участие в тържеството, със свои братя, взе и Негово Високопреподобие архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“.

Църковните песнопения бяха изпълнени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и г-н Иван Тупаров, технически сътрудник на Софийска света митрополия.

На малкия вход на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, в протойерейска офикия бе възведен отец Георги Христов, дългогодишен и многозаслужил свещенослужител на Радомирска духовна околия и на светата Софийска митрополия.

След освещаването на новоизградения храм и тържественото света Литургия, Негово Преосвещенство освети празнични приношения – хлябове и вино.

Празникът в с. Поцърненци завърши с топла благодарност към всички, които са взели участие в изграждането на храма.

Епископ Поликарп поздрави и благодари на всички дарители, спомоществуватели и благоукрасители на новия храм и им преподаде благословението и молитвата на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

Той благодари, също така и на свещенството, взело участие в празника на селото, певците, всички подпомогнали организирането на това мило тържество. Особена благодарност бе поднесена на кмета на с. Поцърненци и всички присъстващи на молитвата и духовното единение, граждани и гости на китното радомирско село.

Поздрав и благодарност към епископ Поликарп, поднесе, на свой ред и архиерейският наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Александър, който благодари за това, че Бог е благословил това историческо събитие за с. Поцърненци, за бащинското отношение и подкрепа от страна на Негово Светейшество и Софийска митрополия и на епископ Поликарп, че е отделил от времето си, за да зарадва вярващите християни на региона с освещаването на новия храм.

Празникът бе уважен и от г-н Пламен Алексиев, кмет на Община Радомир, който благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за грижата и любовта с които окриля благочестивия народ на Общината.

Всички присъстващи на празника с голяма радост и благодарност минаваха да си вземат нафора и изразяваха топлите си чувства от новата духовна придобивка и благодат.

За цялото множество дошло, за да почете празника и да се влее в радостта на населниците на с. Поцърненци, бе подготвена постна трапеза и общ празничен обяд.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content