Продължете към съдържанието

С успешни тестове и поклонение в Бачковския манастир завършиха Курсовете по Православие при храм „Св. св. Кирил и Методий“

IMG00009На 26 май и 8 юни 2018 г. завърши учебната 2017/2018 година за 4-те групи в Курсовете по Православие за възрастни, в които от м. ноември до м. май курсистите се катехизират в различни дялове на православното богословие в Енорийския център при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Успешно завършилите курсисти в групите по Въведение в Православието; Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет; Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет; Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част ІІ получиха дипломите си от своя преподавател д-р Десислава Панайотова и заявиха своето желание през новата учебна година да продължат обучението си в станалата любима за тях духовна школа. Част от курсистите се включиха в сборната група, която на 16 юни т.г. осъществи поклонническо пътуване до Бачковската св. обител и местността Клувията, което благодатно увенча финала на техните богословски занимания. Поклонническата група се поклони на чудотворната Богородична икона в манастирския храм, където архим. Григорий от манастирското братство прочете молитва за здраве и преуспяване на всички курсисти. След това те се срещнаха с игумена на Бачковския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, който благо и истинно ги настави да подражават на Иисус Христос, Който смирено изтърпя и прости всичко на всички. Архим. Самуил подчерта колко е важно да помним, че само чрез Христос можем да се преобразим, а не разчитайки на своите собствени сили. И че трябва да се жертваме едни за други, ако желаем да сме наистина Христови.

Курсистите посетиха старата манастирска трапезария, в която можаха да видят цялото родословие на Иисус Христос, изписано в образи върху тавана и стените над монашеската трапеза. Те разгледаха прекрасно запазените изображения на Страшния съд и на седемте вселенски събора на Църквата, проведени в периода 325 – 787 г., които са  утвърдили истините на православната догматика и канонични правила и които ни задължават и днес вярно да изповядваме православната вяра и благочестно да следваме реда, установен в Православната църква. Поклонниците посетиха също храма „Св. Никола“, манастирския музей и костницата, след което се отправиха към Клувията – местността, в чиито скали е открита чудотворната Бачковска икона на Божията майка. В ранния следобед времето беше гръмотевично и дъждовно, но след като курсистите получиха благословението на игумена на манастира архим. Самуил да тръгнат към Клувията, небето изведнъж се изчисти, грейна слънце и всички с благодарност се отправиха към аязмото „Покров на Пресвета Богородица“ и към пещерата, където през 17 век е била намерена Бачковската Богородична икона. Днес тя е изложена за поклонение отдясно в кораба на централния манастирски храм. В пещерата на Клувията в подножието на нейния заместващ образ, изписан върху скалата, също са направени три стъпала, така както тя е заръчала да бъде направено пред оригиналния й образ, поставен в манастира. Курсистите, изпълнявайки евангелските думи на Пресв. Богородица – „отсега ще ме облажават всички родове“ (Лука 1:48) – изпяха „Богородице Дево“ в аязмото, след което благоговейно се изкачиха към параклиса, посветен на св. архангел Михаил, където се помолиха и отпочинаха. Кулминацията на поклонничеството в планината бе при пещерата на иконата, където един по един всеки от курсистите имаше възможност да се помоли от сърце за най-съкровеното и потребното за своя живот и спасение. В любов и братолюбие и във взаимна подкрепа всички благословено се отправиха обратно към София и пристигнаха благополучно в домовете си, донасяйки на своите семейства благослова на Божията майка и укрепената си вяра. Записванията за новата 2018/2019 уч. г. в Курсовете по Православие продължава до 25 октомври 2018 г. Вече са определени и часовете на заниманията за всяка отделна група:

~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства. – 15,00 ч.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет. – 11,45 ч.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет. – 9,30 ч.

~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І. – 17,30 ч.

 

Още за записването в Курсовете по Православие за възрастни можете да прочетете тук: 
http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/91-kursove-pravoslavie-2018-2019

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content