Продължете към съдържанието

Сестри от манастир „Св. Йоан Предтеча“, край с. Акритохори – Р Гърция, посетиха Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит

IMG00074На 21 юни монахиня Якова, игумения на манастира „Св. Йоан Предтеча“, край с. Акритохори, Р Гърция, със сестри от светата обител, посетиха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

Срещата се проведе в сградата на Софийска света митрополия и премина с благо слово, с дух на любов, мир, монашеско насърчение и духовна радост.

Монахиня Якова благодари на Негово Светейшество за това, че ги е приел с бащинска любов и обич и предавайки му благопожеланията за здраве, сили и дълголетие, от името на духовния им отец архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт и сестринството при светата обител, се помоли, Негово Светейшество да ги благослови, да ги има в своите молитви и да счита себе си винаги поканен да им гостува, за да могат всички сестри да се насладят на патриаршеския му благослов и добра дума.

Монахините запознаха Патриарха с историята на светата обител, с живота на сестринството, както и с моменти касаещи вътрешния ред и устройство на манастира.

Негово Светейшество живо се поинтересува за броя на монахините, за тяхната възраст, образование, послушания и бе възхитен от това, че монахините в Акритохори са десетки, образовани, млади на възраст и с добро отношение към поклонниците от България, които посещават манастира, както и за споделеното добро впечатление, което българите оставят у сестрите при посещението си при тях.

На Негово Светейшество сестрите поднесоха албум, посветен на новоизградения храм на манастира, който съдържа неговата история с богат снимков материал.

Патриарх Неофит подари на сестрите от Гърция икона с образа на св. Йоан Рилски Чудотворец, с пожеланието, българският покровител да ги пази, закриля и подкрепя в монашеския подвиг.

Преди посещението си при Негово Светейшество, сестрите посетиха и се поклониха пред светините в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, „Св. Параскева – Самарджийска“, Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“, Руския храм „Св. Николай“ и храма в двора на Софийска митрополия „Св. Марина“. По време на поклонническата обиколка, сестрите се срещнаха пред сградата на Светия Синод с Негово Всокопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ги благослови и сподели на сестрите впечатления от свои посещения в светата обител.

Сестрите от гръцкия манастир край с. Акритохори, си тръгнаха впечатлени от посещението си при Негово Светейшество, с изпълнени сърца с радост, умиление, вдъхновение и привързаност към Неговата благост, кротост и бащинска обич.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 6

Skip to content