Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън

IMG00065На 24 юни Православната църква отбелязва празника Рождение на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети храм „Св. Йоан Кръстител“ в с. Томпсън, Община Своге и оглави неделната света Литургия.

В светата Литургия съслужиха свещеник Росен Андонов, енорийски свещеник на с. Томпсън, дякон Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Андрей Касабов, началник на Културно-информационен отдел при Софийска света митрополия.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп произведе в протойерейско звание свещеник Росен Андонов. Преди офикията, епископ Поликарп се обърна със слово към присъстващите в храма християни и похвали отец Росен за неговите неуморни трудове, достойно служение и правилно обгрижване на словесното стадо Христово и призова неговият пример да бъде последван от други свещеници, а отличието му, да му бъде за поощрение, смирение и усърдие в свещеническото служение.

След празничното служение, епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с историята на рождението на св. Йоан Кръстител, както и важни моменти, които е необходимо съвременното ни общество да види, вземе и се украси, от праведните родители на светия Кръстител. Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи християни от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили.

Предстоятеля на храма отец Росен, благодари на епископ Поликарп за гостуването и благословението и поднасяйки му букет цветя се помоли Богу, по-често в молитва и песнопение да се виждат и радват в Бога.

С подобаващо благоговение, пред храма, бе отслужено водоосвещение и бяха поръсени със светена вода присъстващите християни.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content