Продължете към съдържанието

Лозенският манастир “Св. ап. Петър и Павел” тържествено отпразнува манастирския си празник

IMG00118На 29 юни, Петровден, девическият манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ край с. Лозен тържествено отбеляза своя най- голям манастирски празник. По повод празника скъп гост на светата обител бе софийският викарен епископ Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който за първи път посещава св. обител в качеството си на викарий на Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит той възглави празнична архиерейска литургия като в съслужение с него влязоха ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, столични духовници и свещеници от околните на манастира енории, както и трима дякони, ръководени от протодякон Александър Нешев.

Еп. Поликарп и придружаващите го духовници бе посрещнат на манастирската врата от игумения Марина, която сърдечно го приветства с добре дошъл.

Манастирът, възродил се през последните трийстина  години, се превърна в духовен оазис за мнозина християни – духовници и миряни от столицата. Затова и в този ден събрани от почитта си към светите първопрестолници Петър и Павел част от тях дойдоха в съборния манастирски храм, за да влязат в Христовата радост, да отправят топли молитви към Христовите апостоли, наречени от Църквата "първовърховни", които със своята ревност са показали как трябва да живеем, за да бъдем Христови и какво може да направи човек, който отдава живота си на Бога.

В дъждовния юнски  ден мнозина вярващи от рано сутринта идваха в манастира, палеха  свещи, записваха служби за здраве и благоденствие, оставяха своите дарове, след което отново се отправяха към своите работни ангажименти.

В чест на манастирския празник целият храм бе обсипан със свежи цветя, красиво и пищно оформени, както върху иконите, така и аранжирани в големи вази, поставени под тях. С преизпълнени сърца духовенство и народ молитвено влязоха и участваха в светата богослужба. Към присъстващите се присъединяваха все повече християни от цялата околия, които пееха и се молеха с думите на църковното последование. Мнозина усетили благодатта, която извира от единението и общата молитва все по ревностно и с благодарно сърце отправяха своя духовен  взор към Всеподателя Бога.

По време на литургията, с благословението на Българския патриарх Неофит бе отличен с офикия „протоиерей“ свещеник Ангел Николов Столинчев от столичния храм „Св. Параскева“.

Новият протоиерей е роден на 6 май 1972г. в гр. Сандански. Внук е на извесния в близкото минало архиерейски наместник на Санданска духовна околия, Ангел Столинчев. Основно и средно образование придобива в родния си град, след което продължава обучението си в Духовната академия“ Св. Климент Охридски“/ по- късно преобразувана в Богословски факултет на  СУ/, която завършва през 1995г. Ръкоположен е за свещеник през 1994г. и е на енорийско служение последователно в софийските храмове „ Св. Преображение“ и „ Св. Параскева“.  

Владиката му пожела тази награда да му бъде за радост и  духовно поощрение, за да служи „както досега, така и занапред все така ревностно на Бога, на Църквата и на народа Божий.“

В края на литургията с пламенно и вдъхновено пастирско слово се обърна еп.Поликарп. Той припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.Той преподаде патриаршеския благослов на боголюбивия народ изпълнил храма и отправи благопожелания. Владиката приветства с манастирския празник игумения Марина и сестра Варвара, и всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване в духовната борба. От името на Пловдивския митрополит Николай, духовен наставник на св. обител, на сестринството и от свое име приветствие към  епископа  произнесе ефимерият – отец Захари, който му поднесе в дар ръчно изработени свещи които да му послужат при архиерейските богослужения.

По традиция след литургията в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира край манастирската чешма, на която е поставена мазаична икона с герба на Девическата обител.

След  богослужбите, сестринството покани в манастирската тапезария всички дошли да вземат участие в апостолския празник.

С пожелания за нови духовни тържества в светата обител духовенство и миряни се разделиха и си пожелаха под покрова на светите апостоли да живеят в мир и благоденствие.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content