Продължете към съдържанието

На Петровден в самоковското село Марица

01Два дни жителите и гостите на самоковското село Марица с курбани празнуваха големият християнски празник в чест на светите първовърховни апостоли Петор и Павел – Петровден.
След тържествената света литургия в местния храм "Успение на Пресвета Богородица", отслужена от отец Емил Дамянов, миряните от селото и техните гости от близо и далеч се отправиха с литийно шествие към открития преди две години нов параклис, носещ името на двамата братя светии Петър и Павел. Тук отец Емил отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие и поръси със светена вода всички присъстващи. За Петровден специално бе приготвен и раздаден празничен курбан – вкусна боб чорба.
Празничното настроение се пренесе и на следващия ден в местната църква.

Сутринта в храма отец Емил Дамянов отслужи тържествена света литургия в чест на Събора на светите славни и всехвални 12-сет апостоли, а в двора на светата обител под ръководството на главния готвач Стефан Величков, който е готвач в двореца "Царска Бистрица" в курорта Боровец, десетки жени и мъже от селото приготвяха празничен курбан.
За целта църковното настоятелство закупи една крава от 500 кг, десетки килограма ориз, зеленчуци и подправки за направата на традиционната вкусна чорба.
И когато манджата бе готова удари църковната камбана и прикани местните хора и гостите на тържествен водосвет и раздаването на курбана, който тази година достигна 1 000 литра. Сред миряните бе естествено и кметицата на селото Теменужка Димитрова, както и много хора от съседните селища – град Долна баня и селата Радуил и Гуцал, дошли в празничния ден да се черкуват и вземат от чорбата за здраве и благоденствие.
Сред пъстрото множество бе и семейство Ваня и Иво Йовови от София заедно със своите две деца – 5 годишния Иван и 1 годишния Петър, който почерпи за своя имен ден. Те отскоро за си закупили къща в село Марица и често в почивните и празничните дни са тук сред своите нови приятели.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}gallery/02-07-2018-petrovden-db{/gallery}

Visits: 0

Skip to content