Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет по повод празника на Министерството на вътрешните работи на Р България

IMG00020С тържествен водосвет бе отбелязан на 5 юли професионалният празник на служителите на Министерството на вътрешните работи, което тази година навършва 139 години от създаването си.

На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещенослужители от храм „Св. София – Премъдрост Божия” и  дякони.

Празникът бе уважен от вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министри, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководни кадри и служители на МВР и др. официални лица. 

На тържествения водосвет, чинно строени пред паметника на Незнайния войн, бяха застанали представителни части от службите „Полиция”, Жандармерия”, „Пожарна и аварийна безопасност”, „Гранична полиция” и курсанти от полицейската академия.

Епископ Поликарп се обърна към служителите на МВР и ги поздрави с професионалния им празник като им пожела да превъзмогват всички трудности и с много сили, здраве и разум да изпълняват високоотговорно им служение. "Нека Бог ви пази, закриля, за радост и утеха на нашия народ, за радост и утеха на майка България"- каза викарния епископ и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

След това владиката поръси със светена вода всяка от представителните части и офицерския състав чинно подредени на площада. Министър Валентин Радев поздрави служителите на ведомството, като каза, че МВР е отговорно за образа, който има страната ни пред Европа и света. 

След водосвета бяха поднесени цветя пред паметника на Незнайния воин в памет на загиналите полицаи и пожарникари. Празникът продължи с демонстрация на най- новата техника, с която министерството разполага.

С п р а в к а:

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16.04.1879 г.). На 5.07. през 1879 г. с указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата 5 юли е обявена за празник на МВР.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content