Продължете към съдържанието

Нов параклис, посветен на св. вмчца Злата Мъгленска, бе осветен в столичния квартал „Младост“

zlata maglenskaНа 14 юли с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше осветен параклиса „Св. Злата Мъгленска“, който се намира в криптата на храм „Рождество Христово“ (ж.к. Младост 3).
Чина на освещаването с полагане на антиминс извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, след което отслужи и първата св. Литургия в новия параклис. В съслужение него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, иконом Димитър Генчев – предстоятел на храма-домакин, протойерей Дилян Цветков, свещениците Симеон Змейков, Лъчезар Вълков и Петър Кудузки от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин Тренев.

Песнопенията възглавиха Андрей Касабов и Никола Антонов.
Храм „Рождество Христово“ е един от най-новите в София, осветен на 18 октомври 2015 г., и единствен енорийски храм в ж.к „Младост“. За краткото си време на съществуване успя да събере многобройни енориаши и да организира богата енорийска дейност. В него действа активно неделно училище (с ръководител г-жа Велина Андонова), Работилница по източно църковно пеене (ръководена от г-н Никола Антонов), първата в България детска школа за източноправославно пеене (с преподавател за най-малките г-жа Росица Пенева), редовни се изнасят съботни религиозни лекции-беседи. А вече е осветен и действащ и параклис, посветен на св. Злата Мъгленска.
В словото си в края на светата богослужба епископ Поликарп разказа накратко за житието на светата великомъченица, патрон на новия храм, и пожела на свещенството и предстоятеля на храма още по-благотворна и благодатна работа, усърдие и любов, за духовното израстване на вярващите.
От името на църковното настоятелство благодарности поднесе отец Димитър Генчев, а анафората раздаде отец Петър Кудузки, който в този ден чества и своя 30-и рожден ден.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

{youtube}VFh1Q18X4k0{/youtube}

{joomplucat:935 limit=60|columns=3}

Visits: 0

Skip to content