Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязан храмовият празник на храм „Св. пр. Илия“, гр. София, кв. Дружба

20 07 2018На 20 юли Православната църква тържествено почита паметта на свети пророк Илия, един от най-дивните старозаветни пророци, разобличители на злото и проповедници на Божието слово и мир.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, посети храм „Св. пр. Илия“, гр. София, кв. Дружба, където оглави тържествена света Литургия по повод отбелязването на храмовия празник на едноименния храм и поздрави благочестивите християни. Преди светата Литургия, епископ Поликарп извърши и обновление на храма, след извършен ремонт и благоукрасяване, които са факт благодарение на дарители и приятели на храма.

В празничното богослужение съслужиха иконом Йоан Чикалов и протойерей Емилиян Костадинов, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин.

Църковните песнопения бяха изпълнени от църковни певици, които украсяват и обгрижват клиросното пение на софийски храмове.

След светата Литургия епископ Поликарп поздрави изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и припомняйки им важни моменти от живота на св. пророк Илия, ги вдъхнови за достойно, мирно и благодатно духовно житие. Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма, свещениците, църковните настоятели, певците и множеството на храма за доброто и топло посрещане, за прекрасната организация на празника, както и за любовта, която блика от сърцата на енориашите и се предава като един добър пример за всички, които влизат и излизат от честния дом Божий.

От името на всички присъстващи, отец Емилиян благодари на епископ Поликарп за посещението и оглавяването на светата Литургия и го помоли, да изкаже тяхната благодарност на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за всегдашната грижа и подкрепа. Отец Емилиян подари на епископ Поликарп икона с образа на св. пр. Илия, за да си спомня в молитвите си за всички свещенослужители, настоятели и енориаши от храма.

За здраве и благословение на вярващите, дошли, за да почетат своя патрон, бе извършено водоосвещение и осветен празничен курбан-обща трапеза.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content